top of page
valentijn.jpg

Het is Valentijnsdag, de meest romantische dag van het jaar....dag van de liefde.

 

In Nederland is het nog niet zolang een gebruik, of eigenlijk het vaste land van Europa niet. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw woei het over vanuit Amerika. Om commerciële doeleinde uiteraard, maar dat is niet relevant in deze.

 

 

Volgens de verhalen leefde er in de 3e eeuw een priester genaamd Valentinus. Hij voltrok huwelijken van jonge stellen, wat door Keizer Claudius ten strengste verboden was. Men veronderstelde dat ongetrouwde mannen betere soldaten waren en trouwen was dus tegen de wet. keizer Claudius heeft om die reden op 14 februari 270 Valentinus laten onthoofden.

 

Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag, en is nog steeds een christelijke feestdag. Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief.

 

Een feit is dat Engelse emigranten Valentijnsdag hebben geïntroduceerd in Amerika. In de Verenigde Staten is de traditie opgepikt door de commercie. Later is het vanuit dit land ook in veel Europese landen een populair feest geworden.

 

In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.

 

Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. In 496 verbood paus Gelasius dit heidense feest. Er is echter geen verband tussen de afschaffing van de Lupercalia en het ontstaan van de Valentijnsdag.

 

Er zijn dus vele verhalen en verzinsels over het ontstaan van de meest romantische dag van het jaar. Het mooiste hiervan is toch wel dat een ieder, 1 maal in het jaar, anoniem de liefde kan verklaren en de ontvanger euforisch kan zwijmelen over waar het vandaan komt.

Verder is het toch een pracht van een gegeven dat je je grote liefde, op deze speciale dag, extra kan tonen wat zijn of haar liefde voor je betekent.

En ja…dat moet het hele jaar door te merken zijn…maar juist…die ene dag, 1 dag per jaar… wat expliciet in het teken staat van jouw liefde voor die ander…die energie…daar kan de relatie kracht uit putten voor eventuele tegenspoed.. de rest van het jaar.

Onderstaand vindt u een stapeltje foto's van leuke Valentijn recepten. De foto's zijn vrij te bewegen met de muis. Door op de afbeelding te klikken, vergroot u ze. Na vergroting wordt de link getoond naar het recept.....succes met het culinair verwennen van uw Valentijn.😉💘

rumkogels
Kwarktaart
Chocolade hartjes
Chocolade kusjes
Chocolade truffel taart
aardbei slagroomtaart
frambozensoesjes
ruby chocoladehartjes en muiltje
appeltaart valentijn
Valentijn Rundvlees salade
boterbiesjes hart
amandelhart
citroen amandelhart
hart pancake
appelcake met roosjes gereed (2)
raviolihart in roomsaus
valentijn aardbei kwarktaart
gehakt(bal)hart
Chocolade harten met noten
bottom of page