Chocolade truffeltaartje....zonder gelatine

Bijgewerkt: 22 dec 2019


Deze is toch wel de favoriet van leokooktgewoon, een overheerlijke mousse taart die het zowel bij de koffie en als toetje, heel goed zal doen.


Dudok is er wereld beroemd mee....in heel Rotterdam. Een smeuïg chocolade-taartje

verslavend voor de chocolade-mafkees. Leokooktgewoon moest dit uitproberen! Op z'n eigen manier...met wat opleukende toevoeging...geworden tot dit lekkertje. Eenvoudig te maken met goede en eerlijke ingrediënten, geworden tot een feestelijke smaaksensatie van room, specerijen en pure chocolade.




Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 1 uur

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Taart

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

Bodem

  • Pak bokkepootjes

  • 75 gram roomboter

Voor de mousse

  • 200 gram chocolade 70%

  • 3 dl room 35%

  • Vanillesuiker

  • 1 ½ eetlepels basterdsuiker

  • flinke scheut Amaretto

  • snuf Peper

  • snuf Kaneel

  • klein beetje Kruidnagel

  • klein beetje Nootmuskaat

Voor ganache

  • 200 gram pure chocolade (70%)

  • 2 dl slagroom

  • 25 gram blank stroop of dikke keukenstroop

  • 25 gram boter


Voorbereiding



  • Bekleed een springvorm ( 20 of 22 cm..hoe kleiner de vorm hoe hoger het taartje) met bakpapier, zowel de bodem als de binnenring.

  • Maak de bokkenpootjes tot kruim, Ik doe het met de maler van de keukenmachine.

  • Smelt de roomboter in een steelbaan en zodra het bruist, de kruim van de bokkenpootjes erin.

  • Roer goed door tot boter en kruim een dikke massa is.

  • Doe dit dan in de vorm en druk de bodem stevig aan, laat het afkoelen in de koelkast.



  • Zet een pan met water op het vuur totdat het water tegen het kookpunt aan zit. Hang er een vuurvaste schaal in, maar zorg dat de bodem van de schaal het water niet raakt.

  • Zet alle ingrediënten klaar.

  • Smelt de pure chocolade in de schaal tot een mooie zachte massa, haal de schaal van de warmte bron. Roer er de verse zwarte peper door, een snuf gemalen kruidnagel, de kaneel en nootmuskaat. Pas op...overal een beetje van...wees vooral voorzichtig met de kruidnagel.



Werkwijze

Klop de slagroom met de suiker tot een net niet opgesteven room. Neem een handgarde en klop zachtjes door tot het verder opstijft. Giet de chocolade door de room terwijl je met de garde er doorheen gaat ...rustig zodat wel de chocolade door de room wordt opgenomen maar niet kapot slaat. roer er tot slot de amaretto door. Chocolade reageert direct op amaretto is mijn bevinding, dus voeg deze echt als laatste toe.




Schep de mousse over in het bakblik, verdeel het tot een egaal geheel en laat haar verder opstijven in de koelkast.



Na enkele uren kan het blik verwijderd...doe het voorzichtig....als laatste het bakpapier.


Verwarm room en stroop tot kookpunt en giet het over de de Pure chocolade in een kom en roer tot een mooie ganache, klop er de roomboter nog even door. Laat het iets afkoelen en giet het over de taart.

Decoreer het eventueel met wat mooie vruchten.


136 keer bekeken
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© copyright leokooktgewoon.nl 2018

Hoe het beeldmateriaal tot stand komt....