Appelcake met roosjes


Een appelcake op zich is al een liefdeverklaring, maar als je het nog extra aankleed zelfgemaakte appelroosjes voor bv zoals Moeder- of Valentijnsdag hoef je eigenlijk niet meer te zeggen...toch?




Recept

Aantal: 12 personen

Bereidingstijd: 45 minuten

Baktijd: 45 MINUTEN

Temperatuur: 180 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Cake

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten


voor de cake:

  • 100 gras gesmolten roomboter

  • 200 gram witte basterdsuiker

  • 3 eieren

  • rasp van 1 citroen

  • 100 gram amandelmeel

  • 1 theelepel kaneel

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 1 tot 2 appels

  • snuf zout

  • hand geschaafde amandelen

  • poedersuiker

Voor de rozen:

  • 2 rode appels

  • 4 dl water

  • 200 g fijne kristalsuiker

  • snuf kaneel



Voorbereiding


Breng een steelpan met 4 dl water, de suiker en het kaneel aan de kook. Zodra het kookt op een laag vuur net tegen de kook aan houden ( beter op kleinste gaspit). Snijd een appel in vieren, ontdoe het van de pitjes, maar niet meer dan nodig want anders verliezen de rozenblaadjes straks hun vorm.


Snijd nu een kwart van die appel hele kleine blaadjes, ongeveer 2 mm. Per keer kook je een kwart appel kort in het suikerwater, 1 ½ is lang genoeg. Terwijl deze blaadjes koken snijd je de volgende kwart appel. (Wanneer je het ene portie eruit haalt, kan de volgende erin). Haal de bladeren na de kooktijd met een schuimspaan uit het water en leg ze op een vochtige theedoek, dakpansgewijs op een rij. Zo maak je 7 rijen met "bladeren", 6 voor de wat kleinere appelroosjes en voor 1 die in het midden.


Wanner ze allemaal gekookt zijn, dep dan met de theedoek het overtollige vocht op van de rozenblaadjes. Rol de de rij met appelblaadjes op tot roosjes en plaats ze rechtop op een bordje.



Warm de oven voor op 180 ℃ . Bekleed de springvorm met bakpapier, knip repen om ook de rand te bekleden ( zo krijg je een mooiere cakerand).... plak deze vast met likjes boter. Snijd vervolgens 1 a 2 appels ook in kleine schijfjes, net als roosjes. Spatel ook deze door het beslag.

Werkwijze


Klop de eieren met de suiker tot een licht en romig geheel. Smelt intussen de boter, zodra het gesmolten is mag het van de hittebron. Laat de boter wat afkoelen.

Voeg vervolgens het zout, citroenrasp en kaneel bij het eimengsel, alsook de boter. Klop het geheel kort door. Spatel Zeef de bloem tezamen met de bakpoeder en spatel het door het beslag.



Schep het beslag in de springvorm, verdeel het over de bodem en plaats de roosjes inde cake. Duw ze niet te diep in het beslag, de cake zal nog rijzen en zullen de rozen doen verdwijnen in de cake. Strooi tot slot wat geschaafde amandelen over de bovenkant.

Bak de cake in 35 tot 45 minuten gaar, afhankelijk van de oven. Wanneer de baktijd verstreken is, even controleren met een pen, ik gebruik daarvoor altijd Chinese eetstokjes, wanneer deze er droog uitkomt is de cake goed en kan het uit de oven. Laat de cake 10 minuten afkoelen en ontdoe hem dan van de ring....zodat de cake verder kan afkoelen op een rooster. Strooi als laatste poedersuiker over de bovenkant....en klaar is de roosjescake.



  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© copyright leokooktgewoon.nl 2018

Hoe het beeldmateriaal tot stand komt....