top of page

Hollandse gehakt Gehakt (bal) hart voor valentijn


Een bal gehakt is natuurlijk heerlijk, leuker nog als je er eens een andere vorm aan geeft. Bv een hart geeft wel een heel lief signaal als je dat op je bord vindt.


Zorg dat je half om half gehakt gebruikt...dit moet ongeveer 50 % rund en 50 % varkensvlees zijn. Er wordt ook gemengd gehakt verkocht maar dit is overwegend meer varkensgehakt dan rundergehakt.

Rundergehakt alleen zal te droog zijn....en enkel varken.. te vet. Halfom is de juiste combinatie voor de echte Hollandse gehaktbal.

 

Recept

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 25 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Vlees

Bron: Leokooktgewoon


Ingrediënten

Voor de gehakt

  • Pond gehakt half om half

  • Paneermeel ( of beschuit fijn malen)

  • Ui

  • Koffiemelk ( friesevlag)

  • Ei


voor kruidenmix

  • 2 Theelepel zout

  • 2 Theelepel zwarte peper ( vers gemalen)

  • ½ theelepel paprikapoeder

  • ½ theelepel kerriepoeder

  • 2 Theelepel nootmuskaat (vers gemalen)

  • voor gehakt


Voorbereiding


  • Kruiden goed mengen..( liefst met vijzel) even proeven...noot moet iets overheersen

Werkwijze


De gehaktbal

Doe gehakt in een mengkom voeg daar enkele theelepels kruiden, een ei, paneermeel, versnipperd uitje en een scheutje koffiemelk aan toe. Meng het goed door elkaar...voeg telkens een beetje kruiden toe en blijven kneden. Proef of het goed gekruid is...pas op...niet te sterk.

Wanneer goed gekruid en gemengd, stevige ballen draaien van ongeveer 125 gram.

Goed met beiden handen rond draaien. Neem vervolgens een hartenvorm, ikzelf gebruikte een muffinvorm. Smeer het licht in met olie en doe er iets paneermeel in, verdeel het. Zo komt het hart er weer makkelijk uit. Druk het gehakt goed en stevig aan in de vorm, let er even op dat je geen scheuren zit in het vlees. Draai vervolgens de vorm om en til het iets schuin op van het aanrecht. Geef wat tikjes op het blik en de harten storten eruit.


Zet een ruime braadpan op het vuur en doe er een klont croma in. Wacht tot boter gesmolten is...bruin kleurt...en geen blazen meer vertoond.

Leg de harten 1 voor 1 in de pan, leg er steeds 1 bij terwijl de harten aan alle kant worden dichtgeschroeid. ( niet alles tegelijk...gaan ze koken in plaats van braden). Je kunt ze het beste met een vork iets opwippen zodat ze draaien.

Wanneer de harten mooi bruin gebakken zijn.....jus afblussen met wat water...leg deksel schuin op de pan met een matig vuur.

Laat zachtjes door stoven...af en toe water erbij.

Als ze stevig aanvoelen...weerstand bieden als je erop drukt...zijn de harten gaar.



132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

bottom of page