Een kwarktaartje in hartvorm...waaraan je ziet dat het met liefde bereid is. Zonder gebruik van gelatine! Zorg dat je goede vette room gebruikt die echt gekoeld is. Het vet in room houdt namelijk de lucht vast en hoe kouder hoe beter en hoe vetter hoe beter. Bij warmer weer plaats je de mengkom in de gootsteen, gevuld met koud water. Het gebruik van basterdsuiker draagt ook bij aan de stijfheid van de room.
De bodem is gemaakt van het recept voor Jan Hagelkoekjes en gevormd met een bakblik.
Leokooktgewoon gebruikt volstrekt geen kleurstoffen of gelatine en kijkt altijd naar hoe men dat vroeger deed of experimenteert tot het een keer lukt. Het opstijven heeft wel ruim 2 uur nodig maar dan heb je wel een pure taart.
Recept
Aantal: 8 personen
Bereidingstijd: 55 minuten
Baktijd: 25 minuten
Temperatuur: 175 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Taart
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
Voor de taart
3 dl slagroom 35%
2 eetlepels witte basterdsuiker
1 mooie bak Aardbeien
500 gram Franse Kwark
3 eetlepels vloeibare honing
Voor de bodem
140 gram boter, op kamertemperatuur
100 gram witte basterdsuiker
¼ tl zout
1 ei, op kamertemperatuur
200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
50 gram amandelschaafsel
50 gram fijne parelsuiker
Voor de coulis ( dikke saus):
75 g frambozen, vers of bevroren ( dan wel laten ontdooien)
2-3 eetlepels poedersuiker
Voorbereiding
Maak de coulis (dikke saus) door de frambozen en poedersuiker te mengen met de staafmixer in een hoge kom of in de blender tot een gladde massa. Zeef de saus door een theezeef. Duurt even voor de saus gezeefd is. Het beste is deze met een lepel door de zeef te roeren.
Mix de boter, basterdsuiker en het zout in een kom luchtig. Klop het ei los en voeg de helft van het ei erbij. Meng vervolgens de bloem, het bakpoeder en kaneelpoeder door elkaar en voeg het toe.. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Werkwijze bodem
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakvorm met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap iets groter dan de springvorm zodat er een kleine opstaande rand ontstaat. verspreid het deeg en bestrijk het met ei. Bestrooi dit vervolgens met het amandelschaafsel en de fijne parelsuiker.
Bak de koek in 20-25 minuten gaar. Laat de springvorm met de koek geheel afkoelen.
Werkwijze vulling
Ontdoe de springvorm van de ring en bekleed de binnenkant van de ring met cellofaan folie, probeer het zo strak mogelijk om de ring te trekken. Plaats dan de ring weer terug om de koek.
Klop de slagroom in een ijskoude mengkom met de basterdsuiker tot een stevig geheel, rustig laten kloppen.
Doe de Franse kwark in een kom, voeg 3 eetlepels vloeibare honing toe en doe vervolgens de geslagen room er doorheen door rustig om te scheppen, omscheppen tot een homogeen beslag maar niet langer dan nodig.
Schep de kwarkmassa in de voorbereidde vorm en zet de taart in een goed gekoelde koelkast en laat hem minstens 2 uur opstijven.
Was intussen de aardbeien voorzichtig droog ze en ontdoe ze dan van de kroon.
Controleer of de taart goed is opgesteven. Als dat zo is kan de ring voorzichtig verwijderd (eventueel cellofaan terug vouwen), en van de bakvormbodem gehaald. Plaats de taart op een etagère en ontdoe de taart van het cellofaan. Plaats de aardbeien met de punt naar boven op de taart en overgiet met een lepel elke aardbei met de coulis naar eigen inzicht tot een mooi geheel. Geniet ervan! 😉
Comments