top of page

Ravioli Harten in roomsaus


Een ravioli in hartvorm voor Valentijn


Wat is er nou verleidelijker dan een bord dampende ravioli...uit liefde gemaakt, onweerstaanbaar lekker!!!

 

Recept

Aantal: 2 personen

Bereidingstijd: 60 minuten

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Italiaans

Categorie: pasta/Valentijn

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten


  • 1 bouillontablet

  • 300 gram bloem

  • 3 eieren

  • 30 ml olijfolie

  • snuf zout


voor de saus

  • 500 ml slagroom

  • klontje boter

  • bosui

  • 50 gram achterham

  • 1 teen knoflook

  • 125 gram champignons

  • allesbinder

  • zwarte peper

  • zout

  • peterselie

Voor de vulling

  • 50 gram schwarzwalder schinken

  • 125 gram champignons

  • 1 teen knoflook

  • 35 gram oude kaas

  • 1 kleine rode ui

  • oregano naar smaak

  • basilicum naar smaak

  • zwarte peper

  • zout





Voorbereiding


  • Doe de bloem in de mengkom er maak er een kuiltje in

  • breek de eieren in een beker en giet ze uit in het kuiltje meel

  • giet er de olie bij

  • en dan het zout

  • kneed het deeg met behulp van de deeghaak rustig tot een mooi soepel deeg

  • Doe het deeg in een plastic zak en laat het een half uur rusten




Werkwijze


Snijd ui in snippers. Borstel of veeg de champignons schoon en snijd ze in stukken ( et op, gebruik niet alle champignons.... de helft van deze heb je nodig voor de saus...zet dat gesneden even opzij). Rol de ham in de breedte op en snijd deze in ringen, haal ze op het bord iets uit elkaar.





Verhit een braadpan met scheutje olie of klontje boter, doe er de ui, en de champignons bij. Roer even goed tijdens het aanbakken, kruid het met de peper en zout naar smaak. en schep het goedje dan in een hoge kom of blender.

Doe er de schwarzwalderschinken, knoflook en oude kaas bij, alsook de basilicum en de oregano. Maal het vervolgens met de blender of staafmixer fijn. Zet het opzij.


Ravioli Harten maken


Verdeel het deeg in 4 stukken, bestuif het aanrecht met meel. Rol een portie deeg uit met een grote met meel bestoven deegroller van binnen naar buiten tot een vierkant.

Rol het deeg uit en rol van je af, draai het deeg telkens een kwartslag.

Vouw het deeg op door het linker deel op het midden te leggen en het rechter deel daar weer overheen. Doe dit vervolgens ook met de andere porties deeg.

Plaats de pasta machine en zet de wals op de breedste stand en haal elke plak deeg 3 tot 4 keer door de wals. Vouw het deeg weer in drieën, draai het een kwartslag en haal het opnieuw door de machine doe dit 8 tot 10 keer, tot het deeg soepel en elastisch is en zacht aanvoelt. Doe dit vervolgens met elk stuk deeg.

Als het deeg te plakkerig is dan telkens de wals bestuiven met wat meel. Vouw hierna het deeg niet meer.





Zet de roller 2 tandjes lager en haal het deeg erdoor. Stop op de gewenste dikte, haal het deeg nog een keer door de wals op die ingestelde dikte. Leg de vellen die klaar zijn op een theedoek, dek ze af.


Leg een vel pasta op het aanrecht, druk lichtjes de hartvorm in de pasta...om en om zodat je zoveel mogelijk harten uit een vel kunt halen.


Leg met een lepeltje een beetje vulling in de kern van de met de vorm gemarkeerde hart, werk het hele vel in 1 keer af. Wrijf de randen van het vel in met water, alsook rondom de harten. Neem een volgende vel pasta, begin met 1 kant druk hem aan...laat het vel zakken tot over de volgende vulling, druk weer lichtjes aan zodat er geen "valse lucht" meer te zien in.




Werk zo verder totdat het hele vel klaar is. Neem vervolgens de hart uitsteekvorm en druk het hart over elke vulling bobbel heen. Goed er doorheen drukken...beetje heen en weer wiebelen en het hart komt los. Het deeg wat je over hebt...weer kneden en walsen...maak zo al je ravioli "harten".


Zet een ruime pan met water op. Zodra het water voor de pasta kookt, voeg er dan een bouillontablet aan toe.


Maken van de saus


Dan is het tijd voor het maken van de saus.

Smelt wat boter in de pan, snijd de bosui in kleine ringen en bak hierin ze aan, samen met de gepersten knoflook. Voeg de schone champignons er aan toe, bak even aan. Rol de ham in de breedte op en snijd deze in ringen, bak ze eveneens even mee..


Gier er de slagroom bij en breng het aan de kook. Temper het vuur zodra het kookt, maak het op smaak met peper en zout. Als je verse peterselie in huis hebt hak je deze fijn, gedroogde kan direct aan de saus worden toegevoegd. Tot slot de saus indikken met bindmiddel. Vervolgens de saus in laten koken. Wanneer de saus nog te dun is nog wat bindmiddel toevoegen.




Leg de pasta in de kokende bouillon, leg deksel er schuim op. Als het weer kookt timer zetten op 8 minuten. Zorg tot slot dat de saus klaar is wanneer de pasta gaar is, giet het dan in een vergiet en schud het goed uit en voeg het bij de saus.

Leg op bord een handje met rucola met enkel wat kleiner gesneden stukken gedroogde tomaatjes. De combinatie is goddelijk....je Valentijn waant zich voor even weer in het mooie zonnige Italië.


Tip:

Ongezouten water kookt sneller dan gezouten water, voeg daarom pas zout toe als het water al kookt. Leokooktgewoon kookt pasta meestal in bouillon, voeg de bouillontablet pas toe wanneer het water kookt. Gebruik een grote pan zodat de pasta genoeg ruimte heeft, maar voeg pasta pas toe als het water (bouillon) volledig kookt.

Doe nadat de pasta in de pan is gegaan direct het deksel er weer op om het zo snel mogelijk weer aan de kook te krijgen, haal dan het deksel er weer af.

Pasta behoort al dente te zijn, oftewel beetgaar: zacht van buiten stevig van binnen. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de pasta.

.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page