Een favoriet, echt een heerlijk variant.
Zorg dat je half om half gehakt gebruikt...dit moet ongeveer 50 % rund en 50 % varkensvlees zijn. Er wordt ook gemengd gehakt verkocht maar dit is overwegend meer varkensgehakt dan rundergehakt.
Rundergehakt alleen zal te droog zijn....en enkel varken.. te vet. Halfom is de juiste combinatie voor de echte Hollandse gehaktbal.
Recept
Aantal: 6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 25 minuten
Temperatuur: 100 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Vlees
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
Voor de gehakt
kilo gehakt half om half
Paneermeel ( of beschuit fijn malen)
Ui
Koffiemelk ( friesevlag)
1 a 2 Eieren
6 hardgekookte eieren.
voor kruidenmix
2 Theelepel zout
2 Theelepel zwarte peper ( vers gemalen)
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel kerriepoeder
2 Theelepel nootmuskaat (vers gemalen)
voor gehakt
Voor de mosterdsaus
1/2 liter bouillon
45 gram bloem
45 gram boter
1 of twee theelepels mosterd ( afhankelijk welke mosterd u gebruikt)
zwarte peper
Voorbereiding
Kruiden goed mengen..( liefst met vijzel).ff proeven...noot moet iets overheersen
kook 6 eieren en pel deze, dep ze droog.
Maak een halve liter bouillon.
Werkwijze
De gehaktbal
Doe gehakt in een mengkom voeg daar enkele theelepels kruiden, een ei, paneermeel, versnipperd uitje en een scheutje koffiemelk aan toe. Meng het goed door elkaar...voeg telkens een beetje kruiden toe. Proef of het goed gekruid is...pas op...niet te sterk.
Wanneer goed gekruid en gemengd in 6 stevige ballen verdelen.
Neem een bal en druk hem plat, leg er een ei op en draai het gehakt om het ei heen zodat het ei in het midden van de bal zit.
Goed met beiden handen rond draaien tot een stevige bal.
Zet een ruime braadpan op het vuur en doe er een klont croma in. Wacht tot boter gesmolten is...bruin kleurt...en geen blazen meer vertoond.
Doe drie ballen 1 voor 1 in de pan, leg er steeds 1 bij terwijl de ballen aan alle kant worden dichtgeschroeid. ( niet alles tegelijk...gaan ze koken in plaats van braden). Je kunt ze het beste met een vork iets opwippen zodat ze draaien.
De Saus
Smelt boter in een steelpan, wanneer ze stopt met bruisen de meel er in 1 keer bij gooien. Roer met de garde zodat de meel en boter mengt en gaart, dan afblussen met de bouillon..voorzichtig kan gaan spetteren, Goed roeren met de garde tot een mooi geheel. Doe er vervolgens een theelepel mosterd bij en zwarte peper, proef of de smaak je aanstaat.
Wanneer de ballen mooi bruin gebakken zijn.....wat water erbij...leg deksel schuin op de pan met een zacht vuurtje. Niet te snel afblussen...het gehakt kan zich dan terug trekken waardoor eieren bloot komen te liggen, het gaat bij leokooktgewoon ook weleens mis.
Tot slot de mosterdsaus toevoegen. Laat zachtjes door stoven...af en toe roeren.
Als ze stevig aanvoelen...weerstand bieden als je erop drukt...zijn de ballen gaar.
Commentaires