top of page

kip cordon bleu


Een cordon bleu of schnitzel cordon bleu is een gepaneerd of ongepaneerd stuk kippen-, rund- of varkensvlees, gelijk aan een schnitzel, maar dan gevuld met ham en kaas.


Er zijn uiteenlopende meningen over de herkomst en de naam van het gerecht.

Men claimt dat het gerecht Zwitsers of Oostenrijks is.De benaming is wellicht afkomstig van de École Le Cordon Bleu, een Franse gastronomische opleiding. Het gerecht zou zijn naam bij een Franse kookwedstrijd gekregen hebben. Ook zegt men dat het gerecht is bedacht door de Zwitserse kok van het turbineschip Bremen dat van 1929-1933 de Blauwe wimpelel voerde - maar de Franse naam daarvoor is Ruban bleu. In het Engels wordt de Cordon bleu dan ook Blue ribbon genoemd.

De korst, beter gekend als 'le Cordon', bestaat uit een krokant laagje paneermeel of geplette cornflakes. 'Le Bleu' is de vulling van ham en kaas die zich in het midden van 'le cordon' bevindt. Vandaar: een Cordon bleu. 

Recept

Aantal: 4 stuks

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Vleesgerecht/buitenlandse specialiteiten

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • 4 kipfilets

  • 4 plakken ham

  • 8 plakken belegen kaas


Voorbereiding

  • Verzeker je er zelf van dat je een goede kwaliteit kipfilet aanschaft. Zeker niet die is geïnjecteerd met water, het vlees zal week aanvoelen en ook zo ogen. De kipfilet moet dus vast en stevig zijn.

  • Dep het vlees voor gebruik droog met wat keukenrol


Werkwijze

Neem een kipfilet en geef een snede in het midden....en snijd hem links en rechts van de snede in....zodat je hem open kunt klappen, een grotere lap vormt dus. Leg er cellofaan over en sla hem plat met een vlak zwaar mes of iets dergelijks....zodat je een schnitzel krijgt.
Leg hierop de plak ham , leg hierop de plakkaas en vouw de ham dicht...zodat je de kaas verpakt....en sla de dan de file dubbel.
Hecht het aan elkaar met een satéprikker en kruid de filet met peper en zout....


bak ze in een hete pan, wanneer de boter gesmolten is en niet meer bruist, aan beide zijde mooi bruin...laat de kip nog zachtjes door garen.


85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bami

Hotdogs

Comentários


bottom of page