Zorg dat je half om half gehakt gebruikt...dit moet ongeveer 50 % rund en 50 % varkensvlees zijn. Er wordt ook gemengd gehakt verkocht maar dit is overwegend meer varkensgehakt dan rundergehakt.
Rundergehakt alleen zal te droog zijn....en enkel varken.. te vet. Halfom is de juiste combinatie voor de echte Hollandse gehaktbal.
Recept
Aantal: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 25 minuten
Temperatuur: 100 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Vlees
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
Voor de gehakt
Pond gehakt half om half
Paneermeel ( of beschuit fijn malen)
Ui
Koffiemelk ( friesevlag)
Ei
voor kruidenmix
2 Theelepel zout
2 Theelepel zwarte peper ( vers gemalen)
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel kerriepoeder
2 Theelepel nootmuskaat (vers gemalen)
voor gehakt
Voorbereiding
Kruiden goed mengen..( liefst met vijzel) even proeven...noot moet iets overheersen
Werkwijze
De gehaktbal
Doe gehakt in een mengkom voeg daar enkele theelepels kruiden, een ei, paneermeel, versnipperd uitje en een scheutje koffiemelk aan toe. Meng het goed door elkaar...voeg telkens een beetje kruiden toe en blijven kneden. Proef of het goed gekruid is...pas op...niet te sterk.
Wanneer goed gekruid en gemengd, stevige ballen draaien van ongeveer 125 gram.
Goed met beiden handen rond draaien.
Zet een ruime braadpan op het vuur en doe er een klont croma in. Wacht tot boter gesmolten is...bruin kleurt...en geen blazen meer vertoond.
Leg de ballen 1 voor 1 in de pan, leg er steeds 1 bij terwijl de ballen aan alle kant worden dichtgeschroeid. ( niet alles tegelijk...gaan ze koken in plaats van braden). Je kunt ze het beste met een vork iets opwippen zodat ze draaien.
Wanneer de ballen rondom mooi bruin gebakken zijn.....jus afblussen met wat water...leg deksel schuin op de pan met een matig vuur.
Laat zachtjes door stoven...af en toe water erbij.
Als ze stevig aanvoelen...weerstand bieden als je erop drukt...zijn de ballen gaar.
Comments