top of page

Biefstuk stroganoff op een bedje van spinazie

Bijgewerkt op: 8 feb. 2021




 


Het eigenlijke gerecht heet Boeuf Stroganoff en is een uit de 19e eeuw stammend recept uit de Russische keuken, vernoemd naar de familie Stroganov. Er bestaan vele varianten, onderstaand vindt u het recept zoals ik het graag maak.


 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 45 minuten

Baktijd: 15 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Russisch

Categorie: vleesgerecht / éénpansgerecht

Bron: Leokooktgewoon





Ingrediënten

  • 2 mooie biefstukken

  • flinke zak verse spinazie

  • 1 Rode paprika

  • 1 groene paprika

  • 2 rode uien

  • 2 tenen knoflook

  • 250 gram champignons

  • 1.5 dl slagroom

  • blikje tomatenpuree

  • beetje worcestersaus

  • snuf paprikapoeder

  • peper

  • zout

  • scheut wodka of cognac




Voorbereiding:


Leg de biefstuk afgedekt op een plank, ze moet zeker een half uurtje rusten en op kamertemperatuur komen. Doe je dit niet dan zal de biefstuk taai kunnen zijn na bereiding.


Maak de paprika's schoon en snijd ze in blokje.

Schil en halveer de uien en snijd deze in halve ringen

pel de knoflook, en leg ze even opzij.

Veeg de champignons met een borsteltje of keuken papier schoon. Ontdoe ze van de steel wanneer deze er niet zo mooi uitziet of te groot is. Snijd de champignons door de helft en snij ze wat kleiner. Wel dat je wat grove stukken krijgt.


Snijd de biefstuk in repen, als de biefstuk te dik is snijd de reep dan nog eens door. Doe goed peper en zout op de biefstuk en hutsel het vlees even door. Schep er dan 2 theelepels paprikapoeder overheen en hutsel dit ook goed door elkaar. De biefstuk moet bedekt met de paprikapoeder zodat ze niet aan elkaar kleeft in de pan.


Bereiding:


Zet een flinke koekenpan op het vuur en laat goed heet worden. Doe er boter of olie in.

Doe de halve rode uienringen in de pan en pers er de knoflook bij, goed roeren.

Doe er vervolgens de paprikablokjes bij, roer het goed door elkaar. Voeg er tot slot de champignons aan toe, omdat je op hoog vuur bakt zal er weinig tot geen vocht vrijkomen.

Haal pan van het vuur en doe de groente in een kom of schaal.



Zet een pan met de spinazie en een laagje water op het vuur, met deksel erop. Een paar minuten koken is voldoende, het is de bedoeling dat het slechts wat slinkt.

Als het klaar is even in een zeef om uit te lekken, met deksel zodat het niet direct afkoelt.



Zet koekenpan terug op het vuur en doe er wat boter bij....als pan goed heet is de repen biefstuk in de pan leggen met een tang of vork. Leg ze zo in de pan dat ze niet tegen elkaar komen. Draai biefstuk-reepjes al snel om en bak ze verder bruin.

Giet een scheut wodka of cognac in de pan ( optioneel: even vlammetje erbij...vuurt even maar dooft al snel weer) Voeg dan de groenten er weer aan toe. Doe er vervolgende de tomatenpuree en een klein beetje worcestersaus bij, goed doorroeren en tot slot de slagroom, laat het even zachtjes inkoken. Proef even en voeg naar smaak nog peper en zout toe.



Intussen hebt u de spinazie in een schaal gedaan, boven op de spinazie schept u de Stroganoff.


Tip : Heerlijk met aardappelkroketten, rijst of een pasta.





256 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page