top of page

Beierse Pretzels

Bijgewerkt op: 31 jul. 2023Hoe de pretzel ooit ondekt zou zijn door monniken. In Italië zouden deze restjes deeg in de vorm van een krakeling aan hun leerlingen schenken, als beloning voor het goed op kunnen zeggen van het gebed. Toen heette het bretzel. De krakeling stond symboliseerde het gebed.


Het schenken van bretzels verspreidde zich door kerkelijk Europa. Op een gegeven moment kwam het gedachtegoed op, dat de drie gaten in de bretzel de heilige drie-eenheid symboliseren: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.


Tijdens de Middeleeuwen verspreidde de bretzel zich ook onder de burgerij verder uit over Europa. De bretzel werd als symbool gezien voor voorspoed, geluk en spirituele voldoening. Het werd om de lichamelijke en spirituele honger te stillen uitgedeeld aan de armen.


De bretzel is met name in Duitse wapenafbeeldingen te vinden. De bretzel verschijnt sinds 1111 in het gildewapen van Duitse bakkers van de bretzel. Als beloning voor het afwenden van een Turkse invasie ontvingen Oostenrijkse bakkers van de bretzel in 1510 een gildewapen. Soms zie je het uithangbord nog hangen bij een bakkerswinkel.


het is vooral een lekker broodje, vooral bij salade....en met name de worstsalade ( vindt leokooktgewoon) https://www.leokooktgewoon.nl/post/worstsalade-wurstsalat


Met dank aan kunst-en-cultuur.infonu.nl

 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 2 uur

Baktijd: 25 minuten

Temperatuur: 180℃

Keuken: Duits/beierse keuken

Categorie: Brood

Bron: https://bayrisch-kochen.de/Ingrediënten

  • 500 gram Meesterlijk broodmeel

  • 8 gram droge gist

  • 1/4 tl suiker

  • 350 ml melk, lauw

  • 1 theelepel zout

  • 350 ml water (30℃)

  • 2 baking soda

  • Zout, grof om te bestrooien
Voorbereiding


Meng bloem met gist en suiker, voeg melk en zout toe en kneed een gistdeeg.

Leg het deeg in een schaal en dek deze met plasticfolie af en laat een drie kwartier rusten tot het volume ongeveer verdubbeld is.


Werkwijze

Kneed het deeg nog een paar keer goed door op een met bloem bestoven werkvlak en vorm het dan tot een rol van ongeveer 20 cm lang.

Snijd ongeveer 10-12 stukjes van de rol en vorm ze opnieuw in lange strengen (door te rollen of te draaien) en vouw ze tot pretzels.
Kook ongeveer 1,5 liter water met 2 eetlepels zuiveringszout in een pan en laat dit 45 minuten zachtjes koken.


Leg de pretzels een voor een in het kokende wateren laat ze ongeveer 20-30 seconden koken. laat het koken terwijl je het keer op keer onderdompelt. Haal eruit met een schuimspaan en laat uitlekken.


Leg de gekookte pretzels op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrooi met grof zout Bak de pretzels op 180°C ongeveer 25 minuten.33 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Wat raar Leo, dat ik nu pas weer een mail van je krijg. Snap er niets meer van, maar wél leuk deze Pretzels. Ga ik proberen.

Like
leokooktgewoon
leokooktgewoon
Jul 30, 2023
Replying to

Hallo Henk, dank voor je reactie. Nee klopt helemaal...heb een tijd lang geen recepten geplaatst. Een erg bewogen jaar, verhuizing en wat persoonlijke dingetjes waardoor ik er niet meer toe kon komen. Heb nog vele recepten die ik graag deel en je zult merken dat het allemaal weer actiever wordt. We starten zelfs binnenkort weer met de aanschuif. Groetjes leo

Like
bottom of page