top of page

Worstsalade (Wurstsalat).

Bijgewerkt op: 16 dec. 2021




In een ver verleden leerde ik dit gerecht kennen tijdens een bezoek aan mijn broer in Duitsland. Destijds at ik het dus geregeld en heb vele smaken en manier van bereiden geproefd. Mn eerste kennismaking met dit gerecht was tevens ook de lekkerste. Vandaag heb ik de echte fleischkäse kunnen kopen zodat het recept bereid kon worden en gepost met recente foto's. Graag laat ik m'n kookgenoten dan ook zien wat leokooktgewoon de lekkerste combinatie vindt. Super lekker gerecht op warme dagen, alles wordt ragfijn gesneden, niets overheerst maar juist die smaakcombinatie maakt het onweerstaanbaar.


De originale Duitse fleischkäse, of eigenlijk Leberkäse is toch de lekkerste worstsoort om de echte worstsalade van te maken. Het heet dan wel "leverkaas" maar er komt bij de meeste soorten geen lever aan te pas. Naar zeggen komt de naam van de Oudduitse woordstammen, Lab staat voor rond of ovaal gevormde massa (het huidige Laib in het Duits) en ‛Kasi’ dat vaste massa betekent. De slager van de Beierse keurvorst Karel Theodoor bedacht deze worstsoort ruim 2 eeuwen geleden, hij bakte deze worst van fijngehakt varkens- en rundvlees in een broodbakvorm. Er zijn talloze recepten, streekrecepten en manieren.....geen nood als het maar lekker is.



 

Recept

Aantal: 2 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 00 minuten

Temperatuur: 000 ℃

Keuken: Duits

Categorie: salade

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • 200 gram Fleischkäse ( leberkkäse)

  • stukje belegen kaas, ca 80 gram

  • 5 rode radijsjes

  • 2 flinke augurken

  • ui

  • een paar zongedroogde tomaatjes

  • zout

  • peper

Ter decoratie

  • Scheut slagroom

  • 2 theelepels mosterd

  • scheutje maggi

  • Peper

  • zout

  • Verse peterselie

  • Verse bieslook


Neem goede fleischkase mee als je in Duitsland ben. Er is niet veel van alles nodig .


Voorbereiding




  • Neem de fleischkase uit de verpakking en snijd ze in dunne stroken. Wanneer de plakken te dik zijn ook de repen nog doorsnijden zodat je mooie strengen krijgt.

  • leg de repen worst in een schaal en schut ze losjes met de hand op.


Werkwijze



snijd net als de worst.... de kaas en augurk in dunne repen. Alleen is het zo dat deze maar de helft zo lang hoeven zijn als de worstrepen.

Snijd de radijsjes in plakken en de plakken weer tot reepjes. Halveer de ui en snijd deze in ragfijne plakken en verdeel over de salade, maar zo dat de uit in reepjes uit elkaar valt. Snijd tot slot de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Meng alle ingrediënten losjes in de schaal met de worst. Draai er verser peper uit de molen door.



Maak vervolgen de dressing door een flinke scheut room in een schaaltje te doen, meng hier de mosterd door ( ik heb een wat scherpe mosterd in huis) en een paar druppels maggi. Maak hem verder op smaak met peper en zout.



Hak tot slot wat peterselie en bieslook fijn en voeg dit aan de dressing toe. Meng de dressing met de salade. Laat het even rusten zodat de smaken op elkaar in kunnen werken. Heerlijk bij stokbrood, aardappel of als bijgerecht.




2.020 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bami

bottom of page