top of page

Extracten

Om zelf te maken!

Maak je eigen natuurlijke extracten. Zoals koffie extract, vanille extract, citroen extract, sinaasappel extract, chocolade extract of pepermunt extract. 

In veel zoete gerechten wordt, voor een extra lekkere smaak, vaak een smaakmaker in de vorm van een extract toegevoegd. Het meest bekende is wel vanille extract.

Maar wat is een extract nu eigenlijk precies? Een extract is in principe hetzelfde als een kruidentinctuur ( tinctuur is een uittreksel van een kruid in alcohol). De beste extracten worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten die hun smaak afgeven aan alcohol.

Er zijn allerlei soorten extracten te koop, maar in Nederland zie je meestal alleen vanille extract, de overige smaakmakers die je in de supermarkt kunt kopen zijn meestal essences en dit zijn chemische smaakmakers.

Maar het is helemaal niet moeilijk om zelf extracten te maken, het is juist heel erg simpel, je hebt er alleen een beetje geduld voor nodig. Bewaar ze op een koele donkere plaats, lukt dat niet gebruik dan een donkere fles of pot.

Tijdens het maken van extracten en tincturen , wordt alcohol standaard als oplosmiddel gebruikt. Alcohol is zeer efficiënt  in het onttrekken van werk- en smaakstoffen, waardoor het mogelijk is een zeer krachtig extract te produceren.

Met tal van simpele ingrediënten die meestal wel in huis hebt kun je de meest heerlijke extracten maken om mee te bakken, koken of voor in je drankjes. Door op een bovenstaande knop te klikken kom je bij het extract-recept naar keuze.

.

bottom of page