top of page

Vanille-extract

Dit is er één die je eigenlijk op voorraad moet hebben.

Het zelf maken van vanille extract is een eenvoudig en zeer lucratief recept, en als hobbybakker kun je eigenlijk niet zonder. Het is een kostbaar goedje als je het in de winkel moet kopen, voor een flesje van 60 ml rekent men al gauw een euro of 10. Bovendien is extract niet hetzelfde als vanille aroma wat men in de supermarkt verkoopt. In tegenstelling tot vanille extract komt er bij het maken van vanille aroma geen echte vanille aan te pas; slechts vanilline, een synthetische stof met de geur en smaak van vanille.

Deze zelfgemaakte vanille extract heb je met vijf minuten bereid en is van de beste kwaliteit. Voor de alcohol kun je in principe elke drank gebruiken met een minimaal alcoholpercentage van 35%. Wodka wordt heet meest gebruikt wegens zijn neutrale smaak en kleur. Ik heb rum gebruikt voor de bruine kleur, het zoete en de geur. Door het toevoegen van verse vanillepeulen ( vanillestokjes) kom je tot een sterk extract waarvan je maar weinig hoeft te gebruiken. 

 

Wat er nodig is om vanille extract te maken:

  • 350 ml sterke drank

  • 5 vanille peulen (stokjes)

 

Bereidingswijze:

Neem een goed afsluitbare fles ( de grootte naar believe) en zorg dat het goed schoon is door bv het uit te koken met water. Giet de drank middels een trechter in de fles, snijd de peulen open....en doe ze bij de drank, zorg dat ze onder staan. sluit de fles af en zet deze donker en koel weg in bv kelder. Schud enkele malen per week het goedje door elkaar. Na enkele dagen zie je al dat het extract verkleurt. Na circa twee maanden is het te gebruiken, een heerlijke toevoeging voor taart en cake. Zorg ervoor dat je het op tijd weer aanvult of bijmaakt want met minder zul je geen genoegen meer nemen.

Vanille peulen ( stokjes) dienen dik en nattig vet aan te voelen. Die in de supermarkt kun je beter mijden. Ik zelf was onlangs op de Albert Cuyp en heb daar mooie dikke verse in kunnen slaan, en dat voor slechts 1,80 per peul...je ruikt het en proeft het verschil.

bottom of page