top of page

Amandelextract is een van de meest gebruikte extracten in de patisserie. De smaak van amandel gaat bijzonder goed samen met tal van smaken, zoals vanille, chocolade, karamel, room, appel en andere soorten fruit. Gebruik amandelextract voor een bijzonder accent aan o.a. koekjes, gebak, desserts en ijs. Een bijproduct wat je eigenlijk standaard op voorraad zou moeten hebben.

 

Het kopen van amandelextract is best prijzig, voor een flesje van 60 ml rekent men al gauw zeven euro. Het zelf maken van amandelextract is zeer eenvoudig te noemen, en voor een  geregeld gebruiker veel goedkoper . Bovendien weet je wat je in huis hebt, een eerlijk smaakvol product. Het wordt dan wel niet helemaal hetzelfde als dat je in de winkel kunt kopen, die worden namelijk gemaakt van bittere amandelolie vermengd met water en alcohol.

 

Deze zelfgemaakte amandelextract heb je met vijf minuten bereid en is van de beste kwaliteit. Voor de alcohol kun je in principe elke drank gebruiken met een minimaal alcoholpercentage van 35%. Wodka wordt het meest gebruikt wegens zijn neutrale smaak en kleur. Ik heb rum gebruikt voor de bruine kleur, het zoete en de geur. Door het toevoegen van verse amandelen kom je tot een sterk extract waarvan je maar weinig hoeft te gebruiken. 

Amandel-extract

Benodigdheden:

  • 350 ml sterke drank

  • 15 verse amandelen

  • voorkeur gaat uit naar blanke amandelen, met vlies zal de extract wat bitter kunnen zijn

  • er zijn tal van extracten zelf te maken

Bereidingswijze:

Neem een goed afsluitbare fles ( de grootte naar believe) en zorg dat het goed schoon is door bv het uit te koken met water. Doe amandelen in de fles en giet er de drank middels een trechter er bovenop, welzo dat ze onderstaan. sluit de fles af en zet deze donker en koel weg in bv kelder. Schud enkele malen per week het goedje door elkaar. Na enkele dagen zie je al dat het extract verkleurt. Na circa twee maanden is het te gebruiken, een heerlijke toevoeging voor taart en cake. Zorg ervoor dat je het op tijd weer aanvult of bijmaakt want met minder zul je geen genoegen meer nemen.

bottom of page