top of page

Zwitserse room


Het romiger maken van je banketbakkersroom met geslagen room....heet Zwitserse room!

Naast de banketbakkersroom, wat wordt gebruikt voor het vullen van taarten, broodjes en andere lekkernijen, is er de Zwitserse room. Met deze als vulling wordt een taart nog romiger en rijker van smaak.


Er zijn tal van variaties te koop en misschien nog wel meer als recept te vinden, met uiteenlopende verschillen. Al jaren maak ik de room op onderstaande manier, op basis van verse ingrediënten. 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 1 uur

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: toevoeging voor recepten/Hollandse specialiteit

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten


Voor de banketbakkersroom

  • 1 verse vanille-peul ( stokje)

  • 250 ml melk

  • 2 eidooiers

  • 50 gram fijne kristalsuiker

  • 20 gram maizena

  • 40 gram ongezouten roomboter

  • 2,25 dl slagroom

  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
Voorbereiding

  • Neem een steelpan en giet hier 200 ml melk in. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het uitgeschraapte stokje in het pannetje. Breng aan de kook.


Werkwijze

Neem een kom en meng hier de overige 50 ml melk, de eidooiers en de suiker door elkaar met een garde. Klop als laatste de maizena er doorheen en meng tot het glad is.


Wanneer de melk kookt kun je het vanillestokje verwijderen. Neem het pannetje van het vuur en giet de helft (terwijl je blijft roeren) over het suiker-eimengsel en roer goed door.


Zet het pannetje weer op een laag vuur en giet het mengsel nu weer terug bij het resterende melk in het pannetje. Breng het weer aan de kook en blijf goed roeren, het mengsel zal nu gaan indikken.. Dit duurt een aantal minuten. Wanneer de room de juiste dikte heeft bereikt giet je de banketbakkersroom in een schaaltje die je vult tot aan de rand, die je laat afkoelen tot 50 graden. Dek af met vershoudfolie zodat die de room raakt, zo ontstaat er namelijk geen vel op de pudding.


Wanneer de room is afgekoeld tot 50 graden, roer je de roomboter er doorheen, tot deze volledig is opgenomen. Dek de room opnieuw af met folie tot je de room zult gebruiken.

Dek de room opnieuw af met folie tot je de room zult gebruiken.
Klop intussen de slagroom met de lepel basterdsuiker stijf. Neem de afgekoelde banketbakkersroom en schep rustig met een spatel de geslagen room erdoor. Spatel totdat de slagroom geheel is opgenomen door het goedje zodat je een mooie gladde puddingroom krijgt. Niet langer spatelen dan nodig, anders verdunt de room. Dek af en laat het opstijven in de koelkast.

244 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bami

Botercrème

bottom of page