Wittekoolsalade, Krautsalat

Wittekoolsalade, oftewel Krautsalat is een heerlijk bijgerecht dat gewoon overal bij smaakt. De kool werd naar men zegt al in de tijd van de Romeinen als salade gegeten. in vele landen kent of kende men een koolsalade. Net als bv de Britse/Amerikaanse coleslaw. Afgeleid van de ierse benaming coldslaw wat weer van het Nederlandse woord Koolsla afkomstig is....en wordt meestal met toevoeging van mayonaise gemaakt. Onderstaand het recept op Duitse wijze.

 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 5 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Duits

Categorie: salade

Bron: Leokooktgewoon

Ingrediënten


  • 1witte kool

  • 1 groene paprika

  • 1 ui

  • 100 ml zonnebloemolie

  • 150 ml wittewijnazijn

  • 150 gram suiker

  • afgestreken theelepel zout

  • 1 theelepel mosterd (Dijon)

  • snufje karweizaad of snufje komijn

  • verse zwarte peper (naar smaak)


Voorbereiding

Buitenste bladeren van de kool verwijderen.

  • Kool in stukken snijden en harde stronk uit het midden verwijderen.

  • Witte kool met een rasp of keukenmachine raspen.

  • Paprika schoonmaken en ook in reepjes schaven.

  • Ui pellen en ragfijn snijden/raspen ( denk erom...het is om...ui raspen ga je van janken)


Werkwijze


Meng ui, wittekool en paprika door elkaar in een schaal die je af kunt dekken.

Neem een pan, zet het op het vuur en breng olie, azijn, suiker, zout, mosterd en kruiden samen aan de kook.



Warme dressing direct over de salade gieten. Salade goed doorroeren. Voor het beste resultaat kan je het beste de salde, op zn minst 2 dagen laten "rijpen" Bewaar het op een koele plaats en roer het dagelijks door. Mocht er geen echte koele plaats zijn waar je het goedje kunt bewaren dan gewoon in de koelkast. Het vertraagt het proces enigsinds maar dan is nu ook weer niet zo een ramp.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
<