Vogelnestje.


Een favoriet, echt een heerlijk variant.

Zorg dat je half om half gehakt gebruikt...dit moet ongeveer 50 % rund en 50 % varkensvlees zijn. Er wordt ook gemengd gehakt verkocht maar dit is overwegend meer varkensgehakt dan rundergehakt.

Rundergehakt alleen zal te droog zijn....en enkel varken.. te vet. Halfom is de juiste combinatie voor de echte Hollandse gehaktbal.

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 25 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Vlees

Bron: Leokooktgewoon


Ingrediënten

Voor de gehakt

  • 1 kilo gehakt half om half

  • Paneermeel ( of beschuit fijn malen)

  • Ui

  • Koffiemelk ( friesevlag)

  • 1 a 2 Eieren

  • 6 hardgekookte eieren.


voor kruidenmix

  • 2 Theelepel zout

  • 2 Theelepel zwarte peper ( vers gemalen)

  • ½ theelepel paprikapoeder

  • ½ theelepel kerriepoeder

  • 2 Theelepel nootmuskaat (vers gemalen)

  • voor gehakt


Voorbereiding


  • Kruiden goed mengen..( liefst met vijzel).ff proeven...noot moet iets overheersen

  • kook 6 eieren en pel deze, dep ze droog.

Werkwijze


De gehaktbal

Doe gehakt in een mengkom voeg daar enkele theelepels kruiden, een ei, paneermeel, versnipperd uitje en een scheutje koffiemelk aan toe. Meng het goed door elkaar...voeg telkens een beetje kruiden toe. Proef of het goed gekruid is...pas op...niet te sterk.

Wanneer goed gekruid en gemengd in 6 stevige ballen verdelen.

Neem een bal en druk hem plat, leg er een ei op en draai het gehakt om het ei heen zodat het ei in het midden van de bal zit.

Goed met beiden handen rond draaien tot een stevige bal.


Zet een ruime braadpan op het vuur en doe er een klont croma in. Wacht tot boter gesmolten is...bruin kleurt...en geen blazen meer vertoond.

Doe de ballen 1 voor 1 in de pan, leg er steeds 1 bij terwijl de ballen aan alle kant worden dichtgeschroeid. ( niet alles tegelijk...gaan ze koken in plaats van braden). Je kunt ze het beste met een vork iets opwippen zodat ze draaien.

Wanneer de ballen mooi bruin gebakken zijn.....jus afblussen met wat water...leg deksel schuin op de pan met een matig vuur. Niet te snel afblussen...het gehakt kan zich dan terug trekken waardoor eieren bloot komen te liggen, het gaat bij leokooktgewoon ook weleens mis.

Laat zachtjes door stoven...af en toe water erbij.

Als ze stevig aanvoelen...weerstand bieden als je erop drukt...zijn de ballen gaar.



0 keer bekeken
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© copyright leokooktgewoon.nl 2018

Hoe het beeldmateriaal tot stand komt....