top of page

Verse patat

Bijgewerkt op: 17 jan.


De naam van friet of patat is afgeleid van de woordcombinatie patates frites; Belgisch-Frans voor 'gefrituurde aardappelen'. In Vlaanderen wordt meestal van friet, frieten, frietjes en soms ook fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland en in het zuiden van Gelderland spreekt men van friet of frites, in de rest van Nederland wordt vaak het woord patat gebruikt.


In Frankrijk noemt men frieten pommes frites. Amerikanen spreken van French fries, een term die voor het eerst in 1856 in druk voorkomt in het kookboek Cookery for Maids of All Workdoor E. Warren. Deze vertaling zorgt echter voor verwarring, aangezien ze aan lijkt te duiden dat frieten oorspronkelijk Frans zijn. De benaming komt echter van het Oudengelse werkwoord to french, wat in de lengte doorsnijden betekent. In de rest van de Engelstalige wereld wordt meestal over chips gesproken. Duitstaligen hebben het over Pommes (frites).


In de winkel is een heel groot assortiment aan patat verkrijgbaar maar er gaat absoluut niets boven de echte verse frieten waar we vroeger zo van konden genieten. Leokooktgewoon frituurt nooit in vet, altijd zonnebloemolie, alleen dan bereik ik de authentieke smaak. 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 2 x 5 minuten

Temperatuur: 180 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Aardappelgerecht/Hollandse specialiteit

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • Grote patat aardappelen

  • zonnebloemolie

  • zout


Voorbereiding

  • Verzeker je van goede kwaliteit aardappelen die niet te oud zijn. Oude aardappelen bevatten een hoog suikergehalte waardoor ze erg bruin kleuren.

  • Schil de aardappels en snijd er patat van. Was de patatten goed zodat het zetmeel wegspoelt, dit zorgt namelijk dat de olie eerder vervuilt. Droog de patatten goed.


Werkwijze


Stel de friteuse in op 180 ℃, tijdens het bakken zal de temperatuur zakken naar 140 ℃, beter niet lager....dus niet teveel tegelijk in de pan gooien. Bak de patat in ongeveer 5 minuten voor. Schud de mand even goed en laat de patat dan uitlekken, voorbakken kan gerust een geruime tijd van te voren.

Stel de frituur wederom in op 180 ℃, bak de patat naar wens zachter, of iets langer voor harde patat, de ideale patat is voor leokooktgewoon toch wel dat ze een stevige bite hebben en toch zacht van binnen. Schep het in een vergiet, schud olie er iets vanaf en bestrooi het lekker met zout.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Comments


bottom of page