top of page

Verse pasta maken...basisreceptOp de vraag waar de oorsprong van pasta ligt, zal je absoluut het antwoord ontvangen dat het Marco Polo was die het meenam van zijn reizen naar Azië in 1292.

Die bewering is echter onjuist daar de Romeinen 2000 jaar geleden al genoten van pasta, die het beschouwden als “een geschenk van de Goden “ en zij hadden het op hun beurt weer van de Arabieren.


De oudste vermelding van gekookte deegwaren is terug te vinden in de Talmud van Jeruzalem, geschreven in het Aramees in de 5e eeuw na Christus. Het gebruikte woord voor deze deegwaren is ‘itriyah’. In de Arabische literatuur verwijst dit woord echter naar gedroogde deegwaren, die bij kraampjes op straat werden verkocht, en niet naar thuisgemaakte verse pasta.


Droge pasta is houdbaar en kan vervoerd worden, terwijl verse pasta meteen gegeten moet worden. Hoogstwaarschijnlijk her-introduceerden de Arabieren pasta in Italië bij de verovering van Sicilië, waar het snel op uitgebreide schaal werd gebruikt. De Arabische geograaf Al Idrisi, beschreef een soort sliertvormige pasta, die vooral in Palermo (toen een Arabische kolonie) geproduceerd werd.


Er wordt wel gesteld dat het woord macaroni afgeleid is van het Siciliaanse ‘maccaruni’, hetgeen zoveel betekent als ‘met kracht tot een deeg gevormd’. In vroeger tijden was veel kracht nodig om het deeg te maken, dit werd vooral gedaan door het deeg met de voeten te kneden. Het kneedproces kon wel een hele dag duren. Oude Siciliaanse lasagna recepten, die soms nog worden gebruikt, bevatten soms rozijnen of kruiden, die door de Arabieren werden geïntroduceerd. Dit is sterk bewijs voor de veronderstelling dat de Arabieren de pasta in Italïe hebben geherintroduceerd.


Apicius, een Romeinse schrijver uit de 1e eeuw, beschrijft een soort pasta met vulling, deze werden ‘lagana’ genoemd. Hoewel er geen recept bekend is, zijn er beschrijvingen bekend voor meer-lagige varianten en vullingen met vlees en vis. Deze pasta is dan ook vergelijkbaar met hedendaagse ravioli of tortellini, wat naar het middeleeuws verhaal van Tasso beschrijft hoe een herbergier tortellini uitvond, naar het evenbeeld van de navel van Venus. Iets waar ik mij zeker in kan vinden...wat is er nog verleidelijker dan een bord dampende pasta...troostend, voedzaam en onweerstaanbaar lekker!!!


 

Recept

Aantal: personen

Bereidingstijd: 120 minuten

Baktijd: 9 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Italiaans

Categorie: Pasta

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

 • 1 bouillontablet

 • 300 gram bloem

 • 3 eieren

 • 30 ml olijfolie

 • snuf zout


Voorbereiding

 • Doe de bloem in de mengkom er maak er een kuiltje in

 • breek de eieren in een beker en giet ze uit in het kuiltje meel

 • giet er de olie bij

 • en dan het zout

 • kneed het deeg met behulp van de deeghaak rustig tot een mooi soepel deeg

 • Doe het deeg in een plastic zak en laat het een half uur rusten.

Werkwijze


Verdeel het deeg in 4 stukken, bestuif het aanrecht met meel. Rol een portie deeg uit met een grote met meel bestoven deegroller van binnen naar buiten tot een vierkant.

Rol het deeg uit en rol van je af, draai het deeg telkens een kwartslag.

Vouw het deeg op door het linker deel op het midden te leggen en het rechter deel daar weer overheen. Doe dit vervolgens ook met de andere porties deeg.


Plaats de pasta machine en zet de wals op de breedste stand en haal elke plak deeg 3 tot 4 keer door de wals. Vouw het deeg weer in drieen, draai het een kwartslag en haal het opnieuw door de machine doe dit 8 tot 10 keer, tot het deeg soepel en elastisch is en zacht aanvoelt. Doe dit vervolgens met elk stuk deeg.

Als het deeg te plakkerig is dan telkens de wals bestuiven met wat meel. Vouw hierna het deeg niet meer.


Zet de roller een tandje lager en haal het deeg erdoor. Telkens een tandje lager tot het de gewenste dikte heeft. Stop op de gewenste dikte, haal het deeg nog een keer door de wals op die ingestelde dikte. Leg de vellen die klaar zijn op een theedoek, dek ze af als er een gevulkde pasta van gemaakt gaat worden...laat ze voor pasta 10 minuten drogen.


Snijd voor lasagne het deeg in de gewenste grootte. Voor smallere pasta de rollers van de machine. Haal de vellen erdoor. Leg de pasta op een theedoek, dek alleen af als het teveel uitdroogt, of hang het b.v. over een stok tussen twee stoelen.Pasta koken

Ongezouten water kookt sneller dan gezouten water, voeg daarom pas zout toe als het water al kookt. Leokooktgewoon kookt pasta meestal in bouillon, voeg de bouillontablet pas toe wanneer het water kookt. Gebruik een grote pan zodat de pasta genoeg ruimte heeft, maar voeg pasta pas toe als het water (bouillon) volledig kookt.

Doe nadat de pasta in de pan is gegaan direct het deksel er weer op om het zo snel mogelijk weer aan de kook te krijgen, haal dan het deksel er weer af.


Pasta behoort al dente te zijn, oftewel beetgaar: zacht van buiten stevig van binnen. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de pasta. De pasta op de foto's was na 4 minuten precies goed.

Zorg tot slot dat de saus klaar is wanneer de pasta gaar is, giet het dan in een vergiet en schud het goed uit.


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page