Er gaat werkelijk niets boven het eigen gebakken brood.
Dit recept betreft een basis waarmee witbrood, bruinbrood, pizza en uienstokbrood kan worden bereid.
Recept
Aantal: 10 personen
Bereidingstijd: 2 uur
Baktijd: 40 minuten
Temperatuur: 220 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Brood
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
500 gram bloem/tarwemeel
8 gram droge gist
3 theelepels zout
½ eetlepel basterdsuiker
350 ml melk
300 gram oude kaas
2 rode uien
2 witte uien
Voorbereiding
Giet 50 ml lauwwarme melk in een beker, roer daar de suiker door en doe de droge gist bij de melk. Door de suiker en de warmte zul je zien dat gist tot leven komt....laat dit 5 minuten staan.
Deeg heeft om te rijzen een omgevingstemperatuur nodig van 25 tot 40 graden, wanneer de omgeving te koud is zet dan de oven op 40 graden en laat het deeg hierin rijzen.
Werkwijze
Zeef de bloem in de kom van de mixer en strooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Giet de gist-melk in het kuiltje.
Gebruik de deeghaak en zet de mixer aan. Giet de resterende lauwwarme melk erbij en laat de mixer 5 minuten draaien, totdat het deeg van de kom los komt. Zet de machine na 5 minuten stil en haal het deeg dat aan de deeghaken vast zit los en doe dit bij de rest van het deeg in de kom. Laat de mixer nog 10 minuten draaien. ( Als je geen keukenmachine of mixer hebt roer je alles met een houten pollepel door elkaar in een grote kom tot een nattig deeg ontstaat).
Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Keer het deeg om op het werkblad en kneed het ongeveer een kwartier lang. Kneed net zo lang tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Wanneer het deeg goed gekneed is maak je er een grote deegbal van. De bal leg je in de kom.
Bedek de kom met het deeg met een stuk plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen. Door de gisting gaat het deeg rijzen. Dit wordt de 1e rijs genoemd. Na een uur wachten zal het deeg in volume verdubbeld zijn.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Rasp de kaas en snijd de rode en witte ui in kleine stukjes.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Keer het deeg om op het werkblad en het ongeveer een kwartier lang.
Wanneer het deeg goed gekneed is rol je het met de deegroller uit tot een ovaal brood, leg dit op de bakplaat. Verdeel het uimengsel en de kaas over het brood.
Bedek het deeg op de plaat met een stuk plasticfolie. Laat het brood weer 30 minuten rijzen. Dit is de 2e rijs. Het brooddeeg moet in volume verdubbelen.
Wanneer de tijd voorbij is verwijder dan het plastic en plaats de bakplaat in de oven.
Bak het brood ongeveer 30 minuten in de oven op 220 °C. Het brood is klaar wanneer er een mooi goudbruin korstje is ontstaan.
Brood rijzend
Comments