ook wel roomsoesjes genoemd zijn in principe overal te verkrijgen, helaas ook vaak uit de vriezer wat de smaak zeker niet ten goede komt.
Recept
Aantal: ca 25 stuks
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 30 minuten
Temperatuur: 220 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Gebak
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
150 ml water
75 gram roomboter, in blokjes
100 gram bloem
3 eieren
mespunt zout
Voor de vulling
300 ml slagroom
vanille suiker (8 gram of zakje
1-2 eetlepels basterdsuiker
Voor de afwerking
Poedersuiker
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden,
Zet de temperatuur terug naar 210 wanneer je de plaat met soezen in de oven geplaatst.
Werkwijze
In pan met dikke bodem 150 ml water met boter en mespunt zout aan de kook brengen, boter laten smelten.
Zodra boter gesmolten is bloem in één keer toevoegen en met houten lepel flink roeren tot deegbal ontstaat...goed blijven roeren. Je hoort op een gegeven moment een sissend geluid, goed blijven doorroeren...(het deeg koekt iets aan maar dat is niet erg dat roer je weer mee) dit is een teken dat het meel goed gaart wat van belang is voor het rijzen in de oven.
Pan van vuur nemen en iets laten afkoelen. Dan ei erdoor roeren tot het volledig is opgenomen...doe dit ook met de resterende eieren...één voor één. In eerste instantie lijkt het dat het deeg te slap en nat wordt....dit komt goed als je maar goed blijft roeren, al wordt je arm lam en verzuren de spieren.....blijven roeren dus.... tot het deeg glanst.
Met natte theelepel of kleine ijstang bergjes deeg met een tussenruimte van 2 centimeter op bakpapier scheppen.
Zorg dat oven goed heet is.....souffleren gebeurt alleen in een hete oven.
Plaatst de bakplaat in het midden van de oven en bak de soezen in 25 tot 30 minuten luchtig gaar. Open de oven niet tussentijds want dan zakken ze zeker in. Laat de soezen even in oven met open deur afkoelen, doe dit door middel van een houtenlepel tussen de ovendeur te steken. Laat ze vervolgens op een rooster verder afkoelen.
Vulling maken:
In kom 300 ml slagroom met basterd en vanillesuiker stijfkloppen. Wanneer u dit met een mixer doet... stop dan wanneer ze opstijft en ga zachtjes met de garde verder tot het de gewenste stijfheid is bereikt. Lees 'het kloppen van slagroom' zonder stijfsel in in de rubriek "keukenhulp".
Vullen en afwerken:
Neem een spuitzak met scherpe punt en vul deze met room. Prik aan de zijkant een gaatje en injecteer hier de room doorheen. Doe dit met al de soesjes.
Doe poedersuiker in een zeef en "besneeuw" de soesjes met de suiker.
Comments