Sauerkraut schotel

Een heerlijk eenvoudig kliekjes-recept voor de lekkerste zuurkoolschotel.
Laatst was er een flink portie over van de Sauerkraut. Opwarmen met wat aardappeltjes of gefrituurde aardappelkroketjes had ik al eens gedaan. Dit keer wilde ik er een ovenschotel van maken, er was flink wat over en ging er dus mee aan de gang. Met het samenvoegen van verschillende recepten kwam er deze uit....en het smaakte zo geweldig goed dat het al vaker op tafel is verschenen. Graag deel ik het recept dan ook op de website.
Recept
Aantal: 6 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 30 minuten
Temperatuur: 225 ℃
Keuken: Mediteranne/duits
Categorie: ovenschotel
Bron: leokooktgewoon

Ingrediënten
voor de sauerkraut
restant van gisteren
of
blik sauerkraut
300 gram spekreepjes
ui
klont roomboter
peper
zout
Voor de mediterrane aardappeltjes
5 middelgrote aardappelen
3 tl paprikapoeder
zout
peper
6 eetlepels olie
1 tl knoflookpoeder
1 teen knoflook
1 tot 2 tl sambal
Voor aanvulling op de schotel
200 gram kipfilet
1 rode paprika
eventueel preitje, champignons...wat u wenst.
zout
peper
oude kaas om te raspen.
Voorbereiding
Gebruik het restant van onderstaand recept voor de schotel of bereidt deze van te voren.
kook de sauerkraut met het aanhangend vocht uit het blik 10 minuutjes in een pannetje met deksel
snijd de ui fijn
Werkwijze
Neem een braadpan en bak daarin de spekreepjes aan, doe er na vijf minuten de ui bij en laat de spek/ui massa rustig bakken. Zaak is dat het spek niet "uitbakt" maar lekker zacht blijft.
Giet intussen de sauerkraut af, doe ze bij het spek....met een klontje roomboter en laat ze rustig 10 minuten stoven. Maak het af met vers gemalen zwarte peper en beetje zout, pas op....is door spek al zout genoeg.
Voorbereiding mediterrane aardappeltjes
Gebruik restant gekookte aardappelen of neem ongekookte aardappel.
Schil de aardappelen, snijd in dobbelsteentjes en kook ze na ze te hebben afgespoeld, ongeveer 10 minuten. Laat ze afkoelen.
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 225 graden (hete lucht)
Meng in een ruime kom 5 eetlepels olie, ½ tl sambal, 3 tl paprikapoeder, 1 tl knoflookpoeder en wat zout en pers de knoflook. Roer er vervolgens de aardappelblokjes door.

Neem nu een platte koekenpan en bak in 1 el olie de aardappels in 10 a 15 minuten. Het is de bedoeling dat ze rustig droog gebakken worden.
Snijd de paprika in stukjes, alsook de groenten die u eraan toe wil voegen. Snijd de kipfilet eveneens in dobbelsteentjes. doe er peper en zout op.
Neem een pan met wat boter en bak de kip aan, voeg de overige groenten toe en laat het even meebakken. Meng dit vervolgens met de aardappeltjes.
Afwerking sauerkraut schotel
Neem een ovenschaal naar keuze, wrijf de bodem licht in met wat boter. Verdeel de sauerkraut over de bodem, schep het kip/aardappelmengsel over de sauerkraut, voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Verdeel tot slot de geraspte oude kaas rijkelijk over het gerecht.
Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 225 graden en laat in ongeveer 15 minuten de schotel bakken tot de kaas volledig gesmolten is.
