De Pavlova is gemaakt van met suiker opgeklopte eiwitten wat in de oven gebakken wordt. Heeft een knapperige buitenkant en is vanbinnen nog zacht...te denken aan marshmallow.
Bovenop komt een laagje lobbig geklopte slagroom en fruit.
Een pavlova is niet echt een moeilijke taart mits je een aantal regels in acht neemt met betrekking tot het stijfkloppen van eiwit.
Geen spatje eidooier mag bij het eiwit komen
De kom en kloppers dienen schoon, vetvrij en droog te zijn. Door ze met keukenpapier gedrenkt in citroensap of azijn te vegen.
Eieren scheiden gaat het best wanneer ze koud zijn, echter moet het eiwit wel op kamertemperatuur komen alvorens je deze kunt opkloppen.
Azijn of citroensap zorgt ervoor dat het eiwit zijn volume behoudt.
De Plavova is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova die in de jaren 20 van de vorige eeuw in Australië op tournee was.
Recept
Aantal: 10 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 1½ uur
Temperatuur: 150 ℃
Keuken: Australisch
Categorie: Taart
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
• 4 eiwitten
• 1 theelepel azijn of citroensap
• 1 theelepel maizena
• 1 theelepel vanille-extract
• 225 gram suiker
Voor de vulling
500 ml slagroom
1 eetlepel basterdsuiker
8 gram vanillesuiker
poedersuiker
Allerhande zomerfruit bv blauwe bessen, framboos, aardbeien
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Teken op het bakpapier een cirkel van ongeveer 18 cm. ( Ikzelf heb rond bakpapier gebruikt, vond ik bij de Wibra, een pakje bevat verschillende maten...handig en niet duur.
Werkwijze
Doe de eiwitten in een kom en mix op hoge snelheid ( garde of ballonklopper).
Wanner het eiwit begint te verdikken de suiker met elke 30 seconde een lepel toevoegen. Klop door totdat er pieken ontstaan....de eiwitten goed stijf zijn.
Meng azijn, vanille-extract en maizena door elkaar en voeg het aan de eiwitten toe terwijl de mixer nog steeds draait. Klop ca 2 minuten door..
Schep het eiwit op het bakpapier binnen de cirkel en vorm een ronde taart van al het eiwit.. Zet de bakplaat in de oven en draai de temperatuur terug naar 120 graden....wel doen anders gaat het niet goed.
Bak de Pavlova 120 minuten en zet daarna de oven uit. Laat de taart in de oven zeker 4 uur afkoelen. Zou je de Pavlova direct na het bakken uit de oven halen... zal zij zeker inzakken, geduld dus!
Neem de taart uit de oven en plaats haar op een taartbord of etagère.
Decoreer de taart pas op de dag dat je haar denkt op te dienen. Wanneer je haar de andere
dag nodig hebt, laat het dan gerust in de oven staan.
Klopt de slagroom met de suikers tot een lobbige room....niet te stijf zoals wij gewend zijn van slagroom. Schep het over de taart en deponeer er de vruchten speels op. Strooi tot slot poedersuiker over de vruchten heen. Laat je fantasie gaan! 😉
Heerlijke frisse Pavlova taart die je gasten met Pasen zal doen verbazen!! Super als toetje of tussendoortje bij de koffie!!