top of page

Oud Hollandse Kruidkoek

Bijgewerkt op: 19 dec. 2019

Een eenvoudig recept voor een eenvoudige koek...gebakken in een wat kleiner broodblik.


Nederlanders waren en zijn koeketers. De Amsterdammers spanden vroeger blijkbaar de kroon want – met eer- droegen zij als scheldnaam ‘koeketers’


Germanen, Grieken, Romeinen, Middeleeuwers: er is bijna geen volk of periode te bedenken waarin de mens geen koek bakte. Er wordt gezegd dat het bakken van koeken ouder is dan het bakken van brood.

Hoewel ook Nederlanders grote koekliefhebbers zijn, werd dit product lang niet door alle bakkers gebakken.

De bereiding van koek was wel al in de 14e eeuw te vinden in de Gelderse en Overijsselse Achterhoek. In Deventer werden in 1477 namens het stadsbestuur de volgende voorschriften uitgevaardigd:

 • De zemer mag geen water bij de honing doen

 • De menger moet bij elk vat gezeemde honing 3 pond peper en ¾ water doen

 • De koek moet een oude elle meten (68 cm)


In Groningen en Friesland werd ook ‘driftig’ koek gebakken door de bakkers. Elders in het land was de koekbereiding een specialiteit die werd opgepakt door bedrijven in streken als Zaandam en Noord-Brabant. In deze bedrijven richtte men zich vaak op één soort koek, vaak de ontbijtkoek. In het noorden experimenteerde men er echter lustig op los met zowel gekookte als ongekookte degen.


In de 17e eeuw onderscheidden de Amsterdammers: Beniste koek, Confijte koek, Kolksche koek, Kruidkoek, Honigkoek, Kaneelkoek. Deventerkoek was al in de 16e eeuw een scheldnaam voor stijve harken.


In een artikel in het vakblad De banketbakker uit 1895 werd de koekbereiding en het eten van koek als volgt omschreven:

‘De koekbakkerij is in Nederland een belangrijke industrie, maar werkt zeer verschillend en naar plaatselijke gebruiken en omstandigheden, zodat op sommige plaatsen de mingegoede klassen de grootste afnemers en gebruikers zijn van koek, terwijl het op andere plaatsen alleen als lekkernij gebruikt wordt. In plaatsen, waar de koek dagelijks en algemeen gebruikt wordt, wordt ze meestal ook van iets minder en goedkoper zoetgehalte gefabriceerd en minder gekruid, dan wanneer ze alleen als lekkernij gebezigd wordt.

In Friesland en Groningen, waar de koek een dagelijks artikel is, als tussengerecht bij koffie en het op andere plaatsen gebruikelijke broodje vervangt, zijn de prijzen der koek ook zeer laag. De honing wordt voor de goedkope koek dan ook vervangen door blanke stroop, druivensuiker en melado, waardoor een kilo koek tegen 16 à 20 cent naar de tegenwoordige graan- en zoetprijzen verkocht kan worden.

Voor de betere soorten koek wordt hoofdzakelijk honing gebruikt en door bijvoeging van specerijen, sukade, snippers, gember, suiker enz. worden de beste soorten verkregen.’ met dank aan het bakkerijmuseum. http://www.bakkerijwiki.nl/index.php?t=7&h=61&s=220
 


Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 60 minuten

Temperatuur: 160 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Hollandse specialiteit/koek

Bron: Leokooktgewoon

Ingrediënten

 • 250 gram bloem

 • snuf zout

 • 2 theelepels bakpoeder

 • 1 theelepel ( 1 zakje) baksoda

 • 75 gram donkerbruine basterdsuiker

 • 125 gram keukenstroop of honing, met honing wordt hij iets zoeter, breng dan de hoeveelheid suiker terug naar 50 gram. Maar dat is ook weer een kwestie van smaak.

 • 1 dl water

 • 1 dl karnemelk.

 • 2½ eetlepels speculaaskruiden https://www.leokooktgewoon.nl/post/speculaaskruiden
Voorbereiding


verwarm de oven voor op 160℃

bekleed een blik met bakpapierWerkwijze


Meng bloem met bakpoeders en zeef het. Voeg de rest van de droge ingrediënten toe en zeef dit nogmaals.


Wanneer de oven op temperatuur is (niet eerder) kan de stroop, de karnemelk en het water erbij. Schep het met een spatel tot een klontvrij beslag, het wordt wat zwaar op ten duur. Werk snel, schep wanneer goed gemengd het beslag in een met papier bekleed bakblik en plaats de koek in de oven. Bak de koek in 60 minuten gaar.


Als de baktijd verstreken is met een breinaald inprikken( ik gebruik altijd een chinees eetstokje). Wanneer het er droog uitkomt is de koek klaar.


Je kan de koek even laten afkoelen, hoeft niet want warm is hij ook erg lekker.

582 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

Comments


bottom of page