top of page

Speculaaskruiden



Koekkruiden of speculaaskruiden is een mengsel van heerlijke specerijen welke een, wanneer dat in baksels wordt verwerkt, ons aller welbekende geur verspreidt. Het associeert het met warmte en gezelligheid, althans dat vindt leokooktgewoon. De officiële benaming is koekspecerijen, dit omdat de gebruikte ingrediënten geen kruiden... maar specerijen zijn. Specerijen zijn vaak intenser van smaak dan kruiden en worden gemaakt van andere delen van planten, zoals gemalen wortels, bast of zaad.


Speculaaskruiden zijn weliswaar verkrijgbaar in de winkel, of zelfs complete bakmixen voor speculaas, maar naast het feit de een kookgenoten de specerijen wel in huis zal hebben, is het leuker en veel smakelijker deze zelf te mengen.


Wil je een voorraadje aanleggen dan vermenigvuldig je eenvoudigweg de hoeveelheden 2 of 3 maal. het is met gemak te bewaren in een afgesloten pot, bus of bakje.


 

Recept

Aantal: 1 portie

Bereidingstijd: 5 minuten

Baktijd: nvt

Temperatuur: 00 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: specerijen/toevoeging

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten


  • 2 eetlepels kaneel

  • 1 afgestreken theelepel nootmuskaat

  • 1 afgestreken theelepel gember

  • 1 afgestreken theelepel kruidnagel

  • 1 afgestreken theelepel witte peper

  • 1 afgestreken theelepel kardemom

  • 1 afgestreken theelepel anijspoeder

Voorbereiding

  • Met de genoemde specerijen wordt uitgegaan van poedervorm, dus gemalen

  • Kijk vooraf of al de specerijen in huis zijn, ook gezien de hoeveelheden die nodig zijn

  • zet een vijzel of kom klaar

  • zet ook een tweede kom met theezeef klaar

  • Gebruik schoon en droog materiaal

Werkwijze


Neem een vijzel, of kom en schep daar als eerst de twee eetlepels kaneel in. Werk vervolgens het lijstje je af met de toe te voegen specerijen en schep dat bij de kaneel.

Meng het met de vijzel of houten lepel in de kom. Neem vervolgens een theezeef en zeef de kruiden in de andere kom. De speculaaskruiden zijn klaar. Neem een pot of bakje en bewaar het mengsel daarin, laat ze zeker een dag op elkaar inwerken, maar dat geldt ook voor het deeg wat je ermee verrijkt, maar daarover meer in het recept voor speculaas.





49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

bottom of page