top of page

Mayonaise

Bijgewerkt op: 2 dec. 2023


Waar de mayonaise feitelijk vandaan komt daar bestaan vele theorieën over. De romeinen kende al de saus aiolie, u wel bekend en wordt gezien als de voorloper op de befaamde mayonaise. Bijna over de gehele wereld wordt mayonaise gebruikt en ook verschillen de smaken alom.

Het maken van mayonaise daar wordt best moeilijk over gedaan, erg intensief roept men. Misschien was dat vroeger zo....maar met de huidige keukenhulpjes is het verworden tot een simpel maar doeltreffend werkje.


Tegenwoordig is de mayonaise uit de winkel nogal aan de prijs en zit boordevol toevoegingen. Zelf maken is goedkoper en zo eenvoudig om te doen. Het is veel lekkerder, snel gemaakt en je weet wat erin zit.


Leokooktgewoon gebruikt olijfolie ( zoals als men vroeger deed) citroensap en een heel ei! En met de hulp van de staafmixer....zo gepiept.

 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 5 minuten

Baktijd: 0 minuten

Temperatuur: 00 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Saus

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • 200 cl lijfolie ( zonnebloemolie)

  • 1 ei

  • 1 theelepel mosterd

  • sap halve citroen

  • 2 theelepels suiker

  • zout naar smaak

Voorbereiding

Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Anders is de kans rijkelijk aanwezig dat de boel gaat schiften


Werkwijze


Pers de citroen, en zeef het sap. Giet de citroensap in een hoge kom/beker. Voeg er de mosterd, scheutje olie, suiker en het zout bij.


Start meten met de staafmixer en laat er de olie tegelijkertijd inlopen. Blijf kloppen tot je de voor jou juiste dikte hebt bereikt. Proef even of de smaak bevalt, voeg er desgewenst nog wat suiker en of zout aantoe.

Bewaar het in een afgesloten pot in de koelkast, een dag na bereiding is de mayonaise nog lekkerder. Daar er verder geen conserveringsmiddelen worden gebruikt is het niet zolang houdbaar....maar dat is ook absoluut niet aan de orde, het zal snel op zijn.


Mocht het toch gaan schiften...schonen kom...beetje olie...een eetlepel koud water en de geschifte saus al kloppend ( met handgarde ) toevoegen.
153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Botercrème

Hotdogs

Comments


bottom of page