Marsepein komt oorspronkelijk uit Venetië. Marci panis, brood van Sint Marc, de heilige van de stad, werd vervaardigd uit de in het zuiden van Europa overvloedig aanwezige amandelen en rietsuiker uit Perzië. Het latijnse marci panis veranderde in het Italiaanse marzapane en via het Franse massepain is het als marsepein in Nederland geraakt, althans dat is één van de verhalen.
Onderstaand de manier waarop leo zijn marsepein bereidt, absoluut niet moeilijk maar wel smaakvol. Marsepein is prima te gebruiken voor taarten, decoraties en voor het maken van bv bonbons
Recept
Aantal: 400 gram
Bereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 0 uur
Temperatuur: 000 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Toevoegingen voor recepten
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
200 gram poedersuiker
200 gram fijngemalen amandelen (amandelmeel/amandelpoeder)
1 ei-wit
snufje zout
1 theelepel vanille-extract of rum
Werkwijze
Meng alles goed met de keukenmachine door elkaar tot een stevige smeuïge bal, ik gebruik hier de keukenmachine met K-arm voor. De marsepein zal als het goed gegaan is nogal vettig aanvoelen, dat komt omdat door de wrijving de notenolie vrijkomt. Door het laten rusten van de marsepein kan de olie er goed intrekken wat de smaak uiteindelijk ten goede komt.
Wikkel het in folie en zet de marsepein dus minimaal een nacht in folie koel weg om te rijpen....
Voor gebruik een half uur op kamertemperatuur laten komen, Gebruik poedersuiker om de marsepein uit te rollen, maar gebruik weinig.
コメント