top of page

Mais en krieltjes uit de oven met een Biefstukje champignons

,

Mais is enorm veelzijdig in gebruik, wij gebruiken het als bindmiddel, maizena...en in veel landen maakt men er pap van, bier..cornflakes wordt er van gemaakt, popcorn en ga zo maar door. Ook wordt er lekker brood van gebakken, minder voedzaam dan bruin- of volkorenbrood...maar dan weer voedzamer dan witbrood. Omdat er veel minder gluten in mais zit dan andere tarwe dient er meer gist gebruikt te worden...met als gevolg dat het brood meer foliumzuur bevat, dat dan weer wel...maar bovenal is het een heerlijk brood.


Mais komt van oorsprong uit Midden-Amerika. Het gewas werd door de bewoners veredeld tot grotere voedzame kolven.. Zij zochten steeds de beste, lekkerste en grootste kolven uit om de mais mee voort te planten. Waarschijnlijk zijn ze ooit begonnen met de Teosinte, een klein grasplantje. Columbus, die in 1492 Amerika ontdekte, bracht de maisplant mee naar Spanje, waar het gewas direct goed gedijde. Voor het koudere klimaat hebben de Europeanen de mais zelf verder veredeld, waarna de plant het in koudere gebieden ook steeds beter ging doen. ( mijn innige dank wikipedia)




Hoewel mais geen groenten is maar een tarwesoort komt het bij leokooktgewoon gerust als bij-groenten op tafel. In combinatie met verse krieltjes en een biefstukje heb je toch een lekker fris zomers gerecht die snel en voedzaam is. Onderstaand het recept voor de mais...krieltjes en een biefstukje/champignons....natuurlijk op de leo-logische manier...vers en simpel.



 

Recept

Aantal: 2 personen

Bereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 35 minuten

Temperatuur: 200 graden

Keuken: Hollands

Categorie: gerecht

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten


voor de mais

  • 4 kolven mais

  • roomboter om in te vetten

  • blokjes koude roomboter voor op de mais ( 3 per kolf)

  • grof zeezout


voor het vlees

  • 2 mooie kogelbiefstukken

  • bakje kleine champignons

  • flinke ui

  • teen knoflook

  • peper

  • zout

voor de kriel

  • 500 gram verse kriel

  • peper 2 flinke tenen knoflook

  • grote rode ui

  • grof zeezout

  • roomboter

  • olijfolie




Voorbereiding

  • Schakel de oven in op 200 graden, pas op...hete lucht altijd 10 graden lager.

  • was de verse kriel grondig

  • kook ze 7 minuten zonder zout in ruime pan met water.

  • giet de krielen af en laat ze afkoelen in het vergiet.

  • Wanneer je hele kolven gekocht hebt dien deze eerst schoongemaakt te worden. Wanneer je de schoongemaakte gekocht hebt, zelfde prijs, dan slechts uit de verpakking halen.

  • neem twee ovenschalen, 1 voor de mais en 1 voor de krielen.

  • Pel knoflook en ui, kneus de knoflook door er met een plat mes kracht op te zetten.

  • Snijd de ui in grove stukken.



Werkwijze


Smeer beide schalen in met roomboter. Leg de maiskolven in een ovenschaal, bestrooi de kolven met grof zeezout. Leg tot slot de blokjes roomboter op de kolven, druk het eventueel een beetje aan zodat het er niet afglijdt.


Neem vervolgens de tweede ingevette schaal en doe daar de krieltjes in...en nu komt het...druk de kriel met een vork ietsjes kapot...niet plat drukken...nee...net genoeg zodat de schil openbarst.


Aardappel in schil neemt namelijk geen zout op, wat juist zo lekker is. Als dat gedaan is kan de grof gesneden ui en de gekneusde knoflook erbij. Bestrooi vervolgens de aardappel met het grove zeezout en als laatste overgiet je de schotel lekker ruim met olijfolie.









Leg de biefstukken na een kwartier (oventijd)uit de koelkast, haal ze uit de verpakking en laat ze rusten op een bord, dek ze wel af. Borstel de champignons schoon en als je geen kleine kon vinden.... snijd ze dan in stukken.












Zet intussen een koekenpan op het vuur en doe een flinke klont croma of roomboter in de pan. Zodra boter bruint, peper en zout op de bovenkant van de biefstukken en leg ze met de gekruide zijde in de pan. Strooi direct peper en zout op de bovenkant van de biefstuk. Zorg dat de biefstuk in beweging blijft, keer ze steeds om en schuif ze door de pan. Temper het vuur als het braden te snel gaat. Naar gelang de wensen van gaarheid de biefstuk uit de pan halen, biefstuk moet je vooral niet te lang bakken...wel even op de dikte letten.

Leg de biefstukken op een bord, giet er wat van de jus bij en verpak het met aluminiumfolie, met de glimmende kant naar binnen. Laat zo het vlees tot rust komen en ietswat door garen. Hierdoor blijft het vlees heerlijk mals en sappig.






Fruit tot slot de ui en geperste knoflook in de pan waar je zojuist de biefstuk in bakte. Voeg champignons toe...bak het even bruin aan en leg schap ze dan bij de biefstukken.









Intussen zal de baktijd van de oven verstreken zijn. Leg de maiskolven op een bord en schep de krielschotel over in een minder hete schaal, verrijk de smaak eventueel nog met peper en zout. Geniet ervan .




207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page