top of page

Luilakbollen


Luilakbollen waren de traktatie met Pinksteren


Luilak of Looilak is een folkloristische viering op de zaterdag voor Pinksteren. De viering vindt vooral plaats in West Friesland en enkele andere Hollandse plaatsen als Haarlem en Amsterdam. Het was de eerste dag van oorspronkelijk vier feestdagen, die eigenlijk niets met het christelijke Pinksteren te maken heeft.

Het is nu echt voorjaar en lang uitslapen als in de winter was  nu voorbij De viering komt voort uit de traditie dat de langslaper, degene die het laatst uit bed kwam, op de zaterdag voor Pinksteren de anderen uit het gezin of de familie op “luilakbollen” (warme broodjes met stroop) moest trakteren. De kinderen die het vroegst op waren gingen de straat op om langslapers wakker te maken en ze te bespotten met onder andere rijmpjes en liedjes.
 

Recept

Aantal: 15 stuks

Bereidingstijd: 120 minuten

Baktijd: 15 minuten

Temperatuur: 240 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Brood/pinksteren

Bron: www.bakkersinbedrijf.nlIngrediënten

  • 40 gram gist ( gedroogde 2 zakjes)

  • 500 gram bloem (waarvan 2/3 tarwebloem en 1/3 roggebloem)

  • 250 gram melk

  • 10 gram zout

  • 20 gram basterdsuiker

  • 50 gram boter

  • 300 gram rozijnen

  • 100 gram krenten

  • theelepel kaneel


Voorbereiding

Neem 4 eetlepels lauwe melk waarin je een klein schepje van de basterdsuiker doet, doe er de gist bij en laat het even "werken". Doe bloem, het zout zout en de basterdsuiker in een kom er roer het door elkaar. Maak een kuiltje in de bloem. Smelt een 50 gram boter en voeg dit samen met de aangemaakte gist toe, om vervolgens geleidelijk de rest van de melk met de bloem te verwerken tot een gistdeeg dat door goed kneden en slaan een soepel geheel is geworden. Op een warme plaats, afgedekt, laten rijzen gedurende een half uurtje.


Werkwijze

Was de rozijnen en/of krenten en laat ze goed uitlekken. Kneed het deeg opnieuw door, voeg de rozijnen en krenten bij het deeg, met een theelepeltje kaneel en kneed dan alles goed door. Laat het deeg afgedekt een kwartiertje rijzen in de kom.


Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.

Bestrooi het werkblad met wat meel, leg het deeg erop. Deel het deeg in gelijke stukken van ca. 60 gram. Laat het even een minuut of 5 rusten.

Het deeg moet je nu rond opbollen Dat wil zeggen dat je een stukje deeg wat plat drukt met de palm van de hand, de zijkanten naar het midden van het deegbolletje buigt...het deeg dan omdraait en met de hand met ronddraaiende bewegingen opbolt tot mooi bolletje. Doe dit met alle bollen. Leg ze op de bakplaat, Druk ze iets plat en knip elk bolletje aan vier kanten diep in. Zet het nog een kwartiertje afgedekt weg om te laten narijzen.

Bestrijk de bollen met losgeklopt ei en zet de plaat in een hete oven (240°C) en bak ze in 15 minuten gaar.


De luilakbollen worden met stroop gegeten.

489 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

1 Comment


TOFPattij
TOFPattij
Jun 07, 2019

Mmm ziet er zo goed uit, ga 'm zo even proeven!! 😜

Like
bottom of page