top of page

Lasagne


Lasagne wordt bereid met dunne pastabladen van ongeveer 10 bij 15 cm.

In Nederland worden deze bladen lasagnebladen genoemd, in Italië worden ze aangeduid met lasagne (meervoud). Soms wordt ook de complete schotel in het Italiaans met deze term aangeduid, ofwel lasagne al forno (bladen uit de oven). Hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit het Grieks, waar "lasanon" platte deegkoek betekent. Aldus Wikipedia, die ik hierbij van harte bedank.


Een goede lasagne hoeft niet duur te zijn. Wees alleen zeker van dat je goede producten gebruikt. Geen kaas uit een pakje ( doe je dat wel let dan op dat het geen analoog-( imitatie) kaas betreft), maar een echt stukje kaas en deze zelf raspen. Gebruikt gerust groenten en/of vlees wat over was van een ander gerecht.


Onderstaand recept betreft etenswaar dat nog over was en dus op moest....tartaar, roebakgroenten etc...hoefde alleen lasagnebladen bij gehaald. elke toevoeging is mogelijk, wat je zelf lekker vindt. Je kan de schotel voorbereiden en een dag later in de oven plaatsen.





 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 45 minuten

Temperatuur: 200 ℃

Keuken: Italiaans

Categorie: pasta

Bron: Leokooktgewoon




Ingrediënten

  • 4 tartaartjes of 300 gram

  • 300 gram groenten, wat je zoal over hebt of bv roerbak kastanjechampignons

  • 500 gram gezeefde tomaten /tomatenpuree vloeibaar (of twee pakken)

  • 2 tenen knoflook

  • flinke ui

  • oregano gedroogd

  • basilicum gedroogd

  • Tijm gedroogd

  • peterselie gedroogd

  • zwarte peper

  • zout

  • (oude) geraspte kaas ( aub niet uit een zakje maar gewoon echte kaas)

  • verse basilicum (optioneel)

  • verse krul peterselie (optioneel)

  • (verse) lasagnebladen ( huismerk ah 35 cent voor 500 gram)

  • 2 Italiaanse tomaten



Voorbereiding

  • maak eventueel je eigen lasagnebladen

  • Pluk de verse basilicum, was ze en laat uitlekken.

  • Rasp de oude kaas.

  • snijd de ui fijn.

  • snijd de groenten die je er in wilt doen.

  • snij de tomaten in kleine blokjes

  • mix de gedroogde kruiden



Werkwijze

Verhit een braadpan en smelt daarin een scheut olijfolie, doe er wat boter bij tegen het spetteren.

Rul er de tartaar in en strooi er direct de peper uit de molen op en het zout, roer goed dat het snel dicht schroeit.

Doe er vervolgens de verse knoflook en ui bij de tomaat, bak het even aan. Dan kan de groenten erbij...bak het op een flink vuur lekker aan.



Open de pakjes tomatensaus en maak nog even een gaatje aan de bovenzijde zodat het niet vacuüm trekt terwijl u schenkt. Het kan nog wel eens fout gaan en dat geeft nogal een troep, vandaar die tip.

Schenk het pakje tomaat leeg in de pan, doe vervolgens een flink slok water in het pakje...schut even en schenk dat eveneens in de pan bij de rest.



Goed roeren...breng op smaak met de gemixte kruiden, peper en zout...laat het op een zacht vuurtje staan zodat de smaken zich goed vermengen. Voeg eventueel meer van de kruiden toe....ieder zijn smaak.

Trek de ( als je die gebruikt) basilicum- en krulpeterselieblaadjes in stukjes en voeg toe aan de saus. Laat de saus nog even zachtjes door pruttelen.


Neem een lasagneschaal en begin met een laagje saus op de bodem. Leg daar de lasagnebladen overheen ( op maat gemaakt). Neem weer een laag saus....lasagnebladen etc....tot het op is....eindig wel met de saus. Strooi tot slot de geraspte kaas over de lasagne schotel....en nogmaals... aub geen kaas uit een zakje....rasp hem zelf....het is een enorm verschil.




Als laatste zet je de schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden en laat de lasagne 45 minuten garen. Haal het er na de verstreken baktijd uit en laat de schotel zeker 10 minuten rusten op het aanrecht. Dan is de lasagne gereed om gegeten te worden, snijd hem aan als een taart...eet smakelijk.




185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Bami

bottom of page