Heerlijke Hollandse zoete koffiebroodjes
De geur die zich door het huis verspreid is ongekend. Zeker dat je iedereen blij maakt met dit lekkere broodje bij de koffie en ontbijt.
Recept
Aantal: 12 stuks
Bereidingstijd: 120 minuten
Baktijd: 1 uur
Temperatuur: 220 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Brood
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
1 pakje gedroogde gist
180 gram lauwe melk
500 gram bloem
25 gram witte basterdsuiker
1 ei
100 gram zachte roomboter
10 gram zout
Voor de Vulling
75 gram Roomboter
70 gram basterdsuiker
2 theelepels kaneel
75 gram krenten/rozijn
Voor de afwerking
Abrikozenjam
bus poedersuker
1 citroen
Voorbereiding
Doe voor het deeg alle ingrediënten in een kom en kneed het kort door elkaar.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast, rol het dan uit tot een lap van 40 x 50 cm
Werkwijze
Bereid nu de vulling. Klop de boter, suiker en kaneel tot een licht en luchtig mengsel.
Verdeel de vulling over het deeg, maar houd 5 cm aan één van de langere randen vrij. Strooi de krenten en rozijnen gelijkmatig over de kaneelvulling. Bestrijk de rand zonder vulling middels een kwastje met water.
Rol het deeg op vanaf de lange rand met room en zorg dat de sluitnaad goed op elkaar plakt. Snijd de rol in schijven van 2 cm.
Leg de deegschijven op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat deze afgedekt met plastic vel op een warme plaats 40 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bak na het rijzen de koffiebroodjes 12 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwarm ondertussen de abrikozenjam totdat deze dun en vloeibaar is geworden. Wanneer de jam bestaat uit veel stukjes fruit, kun je de jam fijner maker door deze te pureren met een staafmixer of door een zeef te wrijven.
Zodra de broodjes eruit komen ( niet vanzelf) bestrijken met de verwarmde abrikozenjam. Laat de broodjes afkoelen...blijf er nog even af.
Maak intussen een citroenfondant, strijk nadat de broodjes zijn afgekoeld met een mes of spatel het fondant robuust eroverheen
留言