top of page

Knoedels


Een heerlijk eenvoudig recept voor de lekkerste knoedel.


Tijdens een korte vakantie bij m'n broer in het mooie Rheinfelden, had mijn lieve schoonzus het idee gevat tal van typisch Duitse gerechten te bereiden. Het was een vakantie vol met heerlijkheden waarvan het er aan denken de tanden al doen wateren.

Eén van de gerechten betrof dus de knoedel, een bijzonder gerecht.

Op internet zijn er tal van verschillende recepten te vinden of beschrijvingen op de verpakking. Voor mij geldt echter dat de smaak en beleving die ik ervoer weer moet worden bereikt en heb haar dan ook gevraagd naar het recept....en telkens als het op tafel staat komt de gedachten weer terug aan de heerlijke korte vakantie aan het eind van het mooie zwarte woud.

Een knoedel (in het Duits: Knödel of Kloß; Luxemburg: Kniddel; In het Tsjechisch: knedlík) is een bal(letje) gemaakt van pasta-,aardappel-, brood- of ander deeg en vaak een mengvorm van de hiervoor genoemde deegsoorten, of van oud brood. Knoedels komen oorspronkelijk uit Bohemen. In Bohemen en ook in Moravië waren uitgestrekte graanvelden te vinden, en de Boheemse kokkinnen wisten van meel en andere ingrediënten knoedels te maken.


De ‘Thüringer Kloß’ heeft een lange traditie. Het eerste schriftelijke recept stamt uit 1808 en was afkomstig van de pastorie Effelder bij Sonneberg.


Vervolgens werden er met vochtige handen knoedels gemaakt, met als vulling 5-6 broodblokjes. De knoedels werden in een ruime pan kokend water gelegd, waarna de hitte direct werd gereduceerd. Na een paar minuten kwamen de knoedels bovendrijven. Tot slot blijven de knoedels nog 30 minuten in het warme, niet kokende water


 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Duits

Categorie: Buitenlandse specialiteit

Bron: Marianne Remeijsen ( schwester leokooktgewoonIngrediënten

  • 200 gram aardappelzetmeel

  • 500 gram kruimige aardappels

  • 2 eieren

  • 1 snufje nootmuskaat

  • 100 gram roomboter

  • Zout en witte peper


Voorbereiding

  • Kook de aardappels een dag van tevoren in de schil en laat ze afkoelen.

  • laat het vlees een ½ uur uitgepakt rusten op het aanrechtWerkwijze

Zet vast een pan met water op en breng deze aan de kook. Pel de aardappels die u de dag tevoren in de schil heeft gekookt en pureer ze met een aardappelpers. Aardappelzetmeel, eieren, zout, peper en nootmuskaat toevoegen en het geheel goed kneden tot een egale massa.
Zet een pan met water water en wat zout op, breng dit aan de kook.

Vorm een egale bal van de aardappelmassa.

Temper de warmtebron onder het water en laat de knoedels voorzichtig in het water glijden. Knoedels mogen niet koken. Laat de knoedels 20 tot 30 minuten garen. haal ze er met een schuimspade uit. Klaar!
Haal het vlees uit de oven en laat het even rusten, ontdoe het vlees van de folie snijd er vervolgens mooie dikke plakken van. Opdienen met een heerlijke jus.


84 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


leokooktgewoon
leokooktgewoon
Jul 31, 2023

Hallo Henk,


Dank voor je reactie. De veelzijdigheid van de aardappel is gigantisch inderdaad, mijn favoriete aardappel is toch wel de frieslander. Met deze kun je echt elke kant op. Succes met de bereiding Henk.


groeten leo

Like

Fijn, weer een variatie op de pieper, hoe meer hoe beter en succes verzekerd.

Like
bottom of page