top of page

Kip aan 't spit


Kip met patat en appelmoes...wie kent dat niet. Een Hollandse klassieker, heel bekend en steevast op elk kinderfeestje geserveerd. Ook in restaurants toendertijd een veel gevraagd gerecht, een heerlijk gegrild kippetje, frisse appelmoes en lekker verse patat. Tegenwoordig in het verdomhoekje...maar niet bij leokooktgewoon! Onderstaand beschreven hoe de ouderwets kip aan 't spit te bereiden is. Geen spit in het bezit? Een "kiphouder" is een goed alternatief. 

Recept

Aantal: 1 stuks

Bereidingstijd: 5 minuten

Baktijd: 60 minuten

Temperatuur: grill ( bovenwarmte)

Keuken: Hollands

Categorie: Vleesgerecht

Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten

  • 1 hele kip

  • 6 theelepels zout

  • 4 theelepels kerriepoeder

  • 2 theelepels zware peper

  • 1 theelepel paprikapoeder


Voorbereiding

  • Bereid de grill voor, leg de spit en klemmen binnen handbereik

  • controleer hoe de grill in de oven werkt en plaats de rekken die er eventueel voor nodig zijn en het hitteschild tussen ovendeur en knoppen

  • zet op de bodem een (hittebestendige) kom met water op de plek waar de kip straks boven komt te hangen. Dit scheelt een hoop poetswerk naderhand, het vangt het vet op maar zorgt ook dat de kip mals blijft.

  • Meng de kruiden goed door elkaar, zout en kerrie moeten overheersen


WerkwijzeHaal de kip uit de verpakking en leg haar in een grote mengschaal. Mocht je de kip eerst moeten afspoelen zorg dat ze weer goed droog is.

Strooi er de gemengde kip-kruiden over en wrijf de kip helemaal in, deponeer ook een schep kruiden in de holtes van de kip.


Neem de spit, bevestig de eerste klem net voorbij het midden ( tenzij er twee kippen op moeten). Steek het spit door de kip en zorg dat je de klem goed plaatst, de vork van de klem gaat iets de kip in. Neem vervolgens de tweede klem en schuif die ook op het spit. Houd de kip iets vast zodat de klem op het midden van de kip komt. Het is belangrijk voor het draaien dat de kip stevig geklemd wordt. Plaats de kip aan het spit in de (grill) oven volgens de beschrijving van de fabrikant van de oven.


Stel de warmtebron op Grilleren en laat de kip in een uur goudgeel bakken. Er komt verder geen olie of vet aan te pas.


Haal het spit na de gewenste grill-tijd uit de oven en laat de kip even rusten. Ontdoe het dan van de eerste klem door deze los te draaien en trek vervolgens het spit uit de kip. Halveer de kip bv door het te knippen met een wildschaar.205 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassaus

bottom of page