Leuke kerstkoekjes voor als er curd over is, de curd is ook te vervangen door jam. Dit recept bevat meer meel zodat de koekjes niet uitlopen in de oven en dus goed in model blijven. Koel het deeg goed, en na uitsteken van het deeg is het vaak raadzaam om ze nog even goed te koelen.
Recept
Aantal: +/- 20 stuks
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 15 minuten
Temperatuur: 180 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: koekjes/kerst
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
200 gram witte basterdsuiker
8 gram vanillesuiker
200 g roomboter kamertemperatuur
1 ei
snuf zout
400 g bloem gezeefd..
Voor afwerking
bv lemoncurd
Voorbereiding
Mix basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg dan het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen. Voeg het bloem toe en meng tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4 mm dik. Steek met een glas rondjes uit het deeg, kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is.
Smeer curd naar keuze in het midden van de helft van de deegrondjes. Steek uit de andere helft met een appelboor of een mesje een gat in het midden. Leg de rondjes met een gat op de met curd besmeerde rondjes.
Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de deegrondjes met wat melk of eiwit. Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem ze van de bakplaat en laat afkoelen, bij voorkeur op een rooster.
Comments