top of page

Gember Boterkoek met walnoten


Variant op een typisch Nederlands banket.


De ouderwetse boterkoek, heerlijk vettig, smeuïg en rijk van smaak, is al niet te versmaden...maar als je hem verrijkt met gember en/of walnoten, zal dit taartje een zeer kort leven zijn beschoren.

Een boterkoek mag slechts boterkoek worden genoemd wanneer de gebruikte boter échte roomboter betreft, vanzelfsprekend gebruiken we geen gemberpoeder maar gember op stroop en verse walnoten.

Onderstaand vindt u het recept, gebaseerd op de oude manier....slechts een paar ingrediënten zonder de moderne smaakversterkers en andere toevoegingen


 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 25 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 200 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Taart

Bron: Leokooktgewoon

Ingrediënten

  • 250 gram bloem

  • 200 gram roomboter in dobbelsteentjes gesneden

  • 200 gram basterdsuiker

  • 1 ei

  • 1 snufje zout

  • 8 gram vanillesuiker

  • 5 bolletjes stemgember ( of meer naar smaak)

  • 2 eetlepels gemberstroop (uit de pot)

  • 100 gram walnoten ( gewogen zonder notendop)


Voorbereiding


Doe meel, (vanille)suiker blokjes boter en zout in een kom.Kluts het ei licht op met een vork en doe de helft van het ei bij de meelmassa, net als de 2 eetlepels gemberstroop. Kneed het goedje met een koele hand tot een zacht heerlijk riekende deegbal.


Dek het deeg met plastic af en leg het in de koeler. Kraak de walnoten en prepareer het bakblik met bakpapier.

Klop het resterende ei nog even op met een heel klein scheutje melk, zo voorkom je dat er een vel ontstaat tijdens het bakken op de boterkoek.

Leg de deegbal in het blik en druk met zachte hand van het midden uit het deeg naar de randen. Egaliseer het met de bolle kant van een lepel die telkens in het resterende half ei doopt. Smeer de gehele koek daarna in met kwastje met de rest van het ei, voor de kleur.


Zelf heb ik de gember met een knoflookpers versnipperd, je kunt ze ook fijn snijden met een scherp mes. Strooi de noten willekeurig over de koek en verdeel de gember. Ga er nog even lichtjes met een kwastje overheen.

Bak de boterkoek 25 minuten, licht van kleur met een blos. Laat hem in het blik op het aanrecht afkoelen.

370 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

bottom of page