Fijne citroencake


Een heerlijke frisse cake die mooi fijn van structuur is. Door de cake te bakken in een broodblik met bakpapier is het er zeer makkelijk uit te halen.




Recept

Aantal: 12 personen

Bereidingstijd: 25 minuten

Baktijd: 85 MINUTEN

Temperatuur: 160 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Cake

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • 250 gram roomboter

  • 250 zelfrijzendbakmeel

  • rasp halve citroen

  • sap halve citroen ( wanneer te groot dan niet alle sap toevoegen)

  • 1 tl vanille-extract

  • 250 gram suiker

  • 8 gram vanillesuiker

  • 5 eieren

  • snuf zout

Voorbereiding

  • oven voorverwarmen op 160 graden

  • boter en eieren dienen op kamertemperatuur te zijn

  • bekleed een broodbakblik met een vel bakpapier.

  • Boen de citroen schoon en rasp deze, hetgeen er overblijft is gemakkelijk in te vriezen voor een gebruik de volgende keer.

  • pers de citroen uit en zeef het sap, de sap die overblijft is in te vriezen in een ijsblokjeshouder voor het gebruik voor een volgende keer


  • TIP: Gebruik voor het romig kloppen van de boter nooit de (bol)garde, deze kun je daarmee ernstig beschadigen. Een K-arm is daar beter voor geschikt voor en geeft een beter resultaat toto het verkrijgen van een fijne cakestructuur. Dit geldt overigens weer niet voor de handmixer, daar is het gebruik van de garde meestal de enige optie...maar met deze heb je er twee en die zijn er beter tegen bestand.


Werkwijze


Klop de zachte boter met de k-arm goed los, klop het vervolgens samen met de (vanille) suiker romig. Mix de citroen-rasp en een deel van het gezeefde citroensap toe.

Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, voeg de volgende pas toe als de eerste compleet is opgenomen. Als al het ei is opgenomen kan het vanille-extract bij het beslag. Als laatste voeg je het meel en een snuf zout toe, doe dit lepel voor lepel terwijl de mixer rustig draait..... mix tot dit geheel is opgenomen.


Schep het beslag in de bakvorm en laat haar in 85 minuten rustig bakken. Wanneer de baktijd verstreken is, even controleren met een pen, ik gebruik daarvoor altijd Chinese eetstokjes, wanneer deze er droog uitkomt is de cake goed en kan het uit de oven.


Wacht even vijf minuten en zet de cake dan op een rooster om af te koelen. Omdat de cake in bakpapier is gebakken kun je het makkelijk er uit tillen.




23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcake