Een heerlijke frisse cake die mooi fijn van structuur is. Door de cake te bakken in een broodblik met bakpapier is het er zeer makkelijk uit te halen.
Recept
Aantal: 12 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Baktijd: 85 MINUTEN
Temperatuur: 160 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Cake
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
250 gram roomboter
250 zelfrijzendbakmeel
rasp halve citroen
sap halve citroen ( wanneer te groot dan niet alle sap toevoegen)
1 tl vanille-extract
250 gram suiker
8 gram vanillesuiker
5 eieren
snuf zout
Voorbereiding
oven voorverwarmen op 160 graden
boter en eieren dienen op kamertemperatuur te zijn
bekleed een broodbakblik met een vel bakpapier.
Boen de citroen schoon en rasp deze, hetgeen er overblijft is gemakkelijk in te vriezen voor een gebruik de volgende keer.
pers de citroen uit en zeef het sap, de sap die overblijft is in te vriezen in een ijsblokjeshouder voor het gebruik voor een volgende keer
TIP: Gebruik voor het romig kloppen van de boter nooit de (bol)garde, deze kun je daarmee ernstig beschadigen. Een K-arm is daar beter voor geschikt voor en geeft een beter resultaat toto het verkrijgen van een fijne cakestructuur. Dit geldt overigens weer niet voor de handmixer, daar is het gebruik van de garde meestal de enige optie...maar met deze heb je er twee en die zijn er beter tegen bestand.
Werkwijze
Klop de zachte boter met de k-arm goed los, klop het vervolgens samen met de (vanille) suiker romig. Mix de citroen-rasp en een deel van het gezeefde citroensap toe.
Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, voeg de volgende pas toe als de eerste compleet is opgenomen. Als al het ei is opgenomen kan het vanille-extract bij het beslag. Als laatste voeg je het meel en een snuf zout toe, doe dit lepel voor lepel terwijl de mixer rustig draait..... mix tot dit geheel is opgenomen.
Schep het beslag in de bakvorm en laat haar in 85 minuten rustig bakken. Wanneer de baktijd verstreken is, even controleren met een pen, ik gebruik daarvoor altijd Chinese eetstokjes, wanneer deze er droog uitkomt is de cake goed en kan het uit de oven.
Wacht even vijf minuten en zet de cake dan op een rooster om af te koelen. Omdat de cake in bakpapier is gebakken kun je het makkelijk er uit tillen.
コメント