top of page

Cordon bleu


Een goede cordon bleu doet het altijd goed bij de gasten. Het gebruik van goede producten is wel een must....leokooktgewoon panneert, in tegenstelling van vele recepten, de cordonbleu nooit. Vind het plane gewoon lekkerder.


Er zijn uiteenlopende meningen over de herkomst en de naam van het gerecht.

Men claimt dat het gerecht Zwitsers of Oostenrijks is.De benaming is wellicht afkomstig van de École Le Cordon Bleu, een Franse gastronomische opleiding. Het gerecht zou zijn naam bij een Franse kookwedstrijd gekregen hebben. Ook zegt men dat het gerecht is bedacht door de Zwitserse kok van het turbineschip Bremen dat van 1929-1933 de Blauwe wimpel voerde - maar de Franse naam daarvoor is Ruban bleu. In het Engels wordt de Cordon bleu dan ook Blue ribbon genoemd.

De korst, beter gekend als 'le Cordon', bestaat uit een krokant laagje paneermeel of geplette cornflakes. 'Le Bleu' is de vulling van ham en kaas die zich in het midden van 'le cordon' bevindt. Vandaar: een Cordon bleu. 

Recept

Aantal: 4 stuks

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Vleesgerecht/buitenlandse specialiteiten

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • 4 varkens schnitzels

  • 4 plakken ham

  • 4 plakken belegen kaas


Voorbereiding

  • Verzeker je er zelf van dat je een goede kwaliteit schnitzel aanschaft. Gebruik niet de "anoloog kaas"uit de supermarkt maar ga voor het echie!! Neem een mooie fijne achter- of beenham. Die vers gesneden van de Hema is echt een aanbeveling, scheelt ook enorm in prijs.

  • De schnitzel dient nog een paar slagen te krijgen zodat het wat platter wordt. Leg de schnitzel tussen twee vellen en geef er met een groot vleesmes een paar goede tikken op. ( werkt ook nog eens therapeutisch😉).

  • Dep het vlees voor gebruik droog met wat keukenrol


Werkwijze

Neem de schnitzels en beleg hen met een plak ham, leg een plak kaas op. Vervolgens vouw je de ham dicht als een klein pakketje.
Sla de schnitzel dubbel.
Hecht het aan elkaar met een satéprikker en kruid cordon beleu met peper en zout....


bak ze in een hete pan, wanneer de boter gesmolten is en niet meer bruist, aan beide zijde mooi bruin...laat de cordon bleu nog zachtjes door garen.


32 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Bami

3 Comments


Joh, niet ernstig hoop ik? Eén keer per week een mailtje is toch ook voldoende? Sterkte Leo!!

Like

Lekker Leo, lang niets van je gehoord of gezien, ben blij je weer bezig te zien!!

Like
leokooktgewoon
leokooktgewoon
Apr 13, 2022
Replying to

Dank je Henk, lichamelijk beetje tegenslag...recepten uitschrijven en posten...kwam er niet toe. Fijn dat je me bent blijven volgen, dank je.

Like
bottom of page