top of page

Chiffon cake

Bijgewerkt op: 23 dec. 2020


De cake wordt gebakken in een niet-ingevette tulbandvorm, zodat het beslag tegen de zijkanten blijft zitten en niet inzakt. Het is wel prettig er een te nemen met uitneembare bodem, ik kocht de mijne in een toko voor nog geen 10 euro.


In dit recept wordt cremor tartari gebruikt. Het is een kaliumzout van wijnsteenzuur, komt voor in druiven wat zich uitkristalliseert in bv wijnvaten. In combinatie met bakpoeder een goed rijsmiddel. Leokooktgewoon heeft het bij bouhuis baktotaal kunnen vinden.



 

Recept

Aantal: ca 25 stuks

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 45 minuten

Temperatuur: 175 ℃

Keuken: Brits

Categorie: Cake

Bron: James Peterson




Ingrediënten


Cake

  • 1,5 dl sinaasappelsap

  • 1,2 dl zonnebloemolie

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 220 gram bloem

  • 1 eetlepel bakpoeder

  • 8 eiwitten

  • 5 eidooiers

  • 1 theelepel zout

  • 300 gram suiker

  • ½ theelepel cremor tartari (wijnsteen)

Voor de glazuur

  • 450 gram pure chocolade

  • 2 eetlepels honing

  • 230 gram boter in dobbelsteentjes



Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 ℃

  • vet de vorm niet in


Werkwijze


De cake


Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout en 200 gram suiker.


Roer in een andere kom de eidooiers, sinaasappelsap en de olie door elkaar.


Klop eiwitten, vanille-extract en de cremor tartari op hoge snelheid met de mixer tot ze iets steviger wordt. Met een staande mixer volstaat 2 minuten, een handmixer zal 8 minuten nodig hebben.


Voeg de resterende 100 gram suiker toe en klop het tot stijve pieken.


Zeef een kwart van de droge ingrediënten toe aan het eiwit en schep het erdoor met een spatel. Wanneer dit volledig is opgenomen voeg je weer een kwart toe totdat al het meel door het eiwit is opgenomen.


Neem vervolgens een kwart van het meel/eiwitmengsel en schep dit door de eidooier-massa. Schep dit mengsel dan weer met een rubberen spatel door de eiwitten.


Schep het beslag tenslotte in een niet ingevette bakblik/tulbandvorm met uitneembare bodem. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. Zet de tulband 45 minuten omgekeerd op een flessenhals om af te koelen.


Chocolade glazuur:


Zet een pan met water op het vuur met daarop een hitte bestendige kom en breng het aan de kook. Als het water zachtjes pruttelt, smelt je de chocolade, honing en boter in de kom. Roer het glad met een rubber spatel.



Cake afwerken:

Plaats de cake op een rooster op een bakplaat zodat het glazuur opgevangen wordt. Giet de glazuur over de cake en smeer het met een glaceer-mes of spatel over de cake uit. Werk vanaf de binnenkant naar de randen toe, het loopt dan langs de zijkant. Strijk de zijkant dan mooi glad, laat het vervolgens drogen.


Naar gelang de gelegenheid kun je de cake decoreren, met eigen fantasie uiteraard.




160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page