top of page

Champignonsoep



Een gebonden soep die wordt bereid door een roux te verdunnen met room en bouillon. Hier worden dan plakjes champignons aan toegevoegd. De soep wordt ook industrieel gemaakt, dan is deze vaak ingedikt en in blik verpakt. In Amerika begon het bedrijf Campbell's in 1934 met het produceren van champignonsoep, maar het recept voor deze soep bestond al veel langer in Italië en Frankrijk, als variatie op bechamelsaus.


In Nederland werd zover ik weet deze soep vooral met Kerst of feestelijke etentjes als voorgerecht opgediend. Het is absoluut niet moeilijk te maken en vooral heel erg lekker.


 

Recept

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 20 1minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: voorgerecht/soepen

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • 250 gram witte champignons

  • 30 gram boter

  • 30 gram meel

  • Flinke scheut slagroom

  • 1 liter bouillon

  • 1 ui

  • teen knoflook

  • peper

  • zout

  • Peterselie

Voorbereiding

  • Neem mooie hagelwitte champignons

  • borstel ze schoon en snij ze in plakken, mag best wat grof

  • pel de ui en snijd deze fijn

  • pel de teen knoflook

  • Maak een liter bouillon, mag van 2 tabletten😜

Werkwijze


Smelt boter in de pan, wanneer ze bruist voeg je de meel er in 1 keer aan toe. Goed roeren met de garde, het moet even garen. Blus het dan af met wat bouillon, roer goed door zodat het vocht goed opgenomen wordt. Giet er genoeg bouillon bij zodat het wat minder dik is roer goed door.


Verhit vervolgens een klontje boter in de pan, fruit hier kort de versnipperde ui en geperste knoflook in... Voeg de gesneden champignons er aan toe en bak het even goed aan tot het wat slikt. Voeg het restant van de bouillon toe en dan de rouxe die je even ervoor gemaakt hebt, en dan een flinke scheut slagroom... Je ziet aan de kleur of je genoeg hebt.

Even roeren met de houten pollepel, op smaak brengen met zwarte peper en eventueel nog wat zout. Voeg als laatste wat gehakte peterselie toe, vers of gedroogd.

Wanneer de soep wat te dun zijn blijkt, is het in te dikken met wat bindmiddel, gewoon voor het geval dat🤔

Schep de champignon roomsoep in een kom en decoreer het met wat peterselie.


Lekker met minipizza... of als voorgerecht. Eet smakelijk.



272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

bottom of page