Een gebonden soep die wordt bereid door een roux te verdunnen met room en bouillon. Hier worden dan plakjes champignons aan toegevoegd. De soep wordt ook industrieel gemaakt, dan is deze vaak ingedikt en in blik verpakt. In Amerika begon het bedrijf Campbell's in 1934 met het produceren van champignonsoep, maar het recept voor deze soep bestond al veel langer in Italië en Frankrijk, als variatie op bechamelsaus.
In Nederland werd zover ik weet deze soep vooral met Kerst of feestelijke etentjes als voorgerecht opgediend. Het is absoluut niet moeilijk te maken en vooral heel erg lekker.
Recept
Aantal: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 20 1minuten
Temperatuur: 100 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: voorgerecht/soepen
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
250 gram witte champignons
30 gram boter
30 gram meel
Flinke scheut slagroom
1 liter bouillon
1 ui
teen knoflook
peper
zout
Peterselie
Voorbereiding
Neem mooie hagelwitte champignons
borstel ze schoon en snij ze in plakken, mag best wat grof
pel de ui en snijd deze fijn
pel de teen knoflook
Maak een liter bouillon, mag van 2 tabletten😜
Werkwijze
Smelt boter in de pan, wanneer ze bruist voeg je de meel er in 1 keer aan toe. Goed roeren met de garde, het moet even garen. Blus het dan af met wat bouillon, roer goed door zodat het vocht goed opgenomen wordt. Giet er genoeg bouillon bij zodat het wat minder dik is roer goed door.
Verhit vervolgens een klontje boter in de pan, fruit hier kort de versnipperde ui en geperste knoflook in... Voeg de gesneden champignons er aan toe en bak het even goed aan tot het wat slikt. Voeg het restant van de bouillon toe en dan de rouxe die je even ervoor gemaakt hebt, en dan een flinke scheut slagroom... Je ziet aan de kleur of je genoeg hebt.
Even roeren met de houten pollepel, op smaak brengen met zwarte peper en eventueel nog wat zout. Voeg als laatste wat gehakte peterselie toe, vers of gedroogd.
Wanneer de soep wat te dun zijn blijkt, is het in te dikken met wat bindmiddel, gewoon voor het geval dat🤔
Schep de champignon roomsoep in een kom en decoreer het met wat peterselie.
Lekker met minipizza... of als voorgerecht. Eet smakelijk.
Comentarios