top of page

Brabantse Eierkoeken


Bijna iedereen kent ze wel van vroeger...deze heerlijke luchtige ronde koeken die roken naar ammonia. Bakkers voegden ammoniumcarbonaten als rijsmiddel toe om de eierkoeken luchtiger en voller te maken. Wanneer het baksel te warm wordt ingepakt of net uit de oven komt, ruik je ammonia. Jee wat waren die lekker, maar helaas...tegenwoordig zijn de echte met de originele smaak nog maar moeilijk te vinden. Maar niet getreurd...we maken ze zelf op de ouderwetse manier...en ze smaken super!





 

Recept

Aantal: 10 tot 15 stuks

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 10 minuten

Temperatuur: 210 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Bladerdeeg

Bron: Leokooktgewoon


Ingrediënten


  • 300 gram bloem

  • rasp van halve citroen

  • 2 eieren

  • 200 gram witte basterdsuiker

  • 7 gram ammoniumbicarbonaat ( dit heb je echt nodig voor de ouderwetse eierkoek, verkrijgbaar online bij Bouwhuis.nl)

  • 50 gram melk

  • 55 gram melk voor later in het recept

  • snufje zout




Voorbereiding


  • Boen de citroen en rasp deze

  • Klop de eieren met de basterdsuiker tot het luchtig is.

  • Los de ammonium op in 50 gram melk en voeg dit bij het eiermengsel.

  • Spatel de gezeefde bloem en het zout door het eiermengsel, alsook de citroenrasp en laat het afgedekt een tijd staan, het liefst een hele nacht.

Werkwijze



Verwarm de oven voor op 210 graden en zet de roosters klaar, bedek het met een siliconen bakmat. met bakpapier. Ik gebruikte bakpapier maar dat is te zwak op het rooster..

Na het rusten is de mix vrij dik geworden. Roer wat melk door het beslag om het weer wat lopend te maken, iets dunner. Hiervoor heb je ongeveer 55 gram melk nodig. Probeer dit stapsgewijs te doen om zeker te zijn dat het beslag niet te slap wordt. Het moet vrij dik zijn maar toch netjes van je spatel afvallen Schep met een lepel, of nog beter met een ijsschep, bergjes op je bakpapier. Het hoopje zakt al snel in en wordt heel plat. Geen probleem, dat komt straks goed in de oven!

Bak de eierkoeken in ongeveer 10 minuten gaar tot de eierkoeken goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en geniet van de echte Brabantse eierkoeken.





756 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

bottom of page