top of page

Hollandse Stroopkoeken

Bijgewerkt op: 28 nov. 2019


Een variant op de beroemde Hollandse stroopwafel, van oorsprong ook wel armoede koek genoemd, omdat deze gemaakt werd van koekkruim en stroop. Stroopkoeken werden in de oven gebakken en niet zoals de stroopwafel, in een wafelijzer , wat de productiekosten aanzienlijk verminderde ....maar de stroopkoek doet qua smaak zeker niet onder aan zijn beroemde broer. En als je hem zelf bakt, met je eigen gemaakte stroop.....ach dat moet je echt zelf proeven!




 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 1 uur

Baktijd: 15 minuten

Temperatuur: 180 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: koeken

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten


Voor de koeken:

  • 250 gram boter

  • 180 gram suiker

  • snuf zout

  • 1 ei

  • 400 gram bloem

  • 2 tl bakpoeder

Voor de stroop:

  • 200 gram schenkstroop

  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 80 gram boter

  • 1 tl kaneel

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 180 graden

  • Mix boter, suiker, zout en het ei tot een romige massa.

  • Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een samenhangend deeg.

  • Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.

Werkwijze


Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 3 mm dikte en steek koeken van ongeveer 8 centimeter in doorsnede uit. Leg deze op een met bakpapier beklede plaat.


Bak de koekjes in 13-15 minuten op 180 graden.


Terwijl de koekjes in de oven staan, maak je de stroop. Doe alle ingrediënten in het pannetje, zet deze op het vuur en blijf roeren tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Het mengsel zal nog even koken voordat het zover is, maar je hoeft het dus niet nog langer op het vuur te laten staan.


Laat de stroop afkoelen tot het lauw (of nog wat kouder) is, dan kun je de stroopkoeken maken. Neem twee koeken en schep een flink volle theelepel in het midden van de koek. Plaats de andere koek erop en ‘wrijf’ de koeken zachtjes tegen elkaar aan tot de stroop aan de randen verschijnt.

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page