top of page

Reuzen bokkenpoten


Het bokkenpootje zelf, het kleine broertje van de reuze, heeft volgens de overlevering een best wel eigenaardige geschiedenis.


In het Friese dorpje Tuitjenhorn kreeg ene bakker, Schellema genaamd, in de jaren 50 van de negentiende eeuw, de opdracht van een dominee tot het maken van dit koekje. De bokkenpoot werd vervolgens op begrafenissen bij de koffie geserveerd en zou bescherming bieden tegen de duivel. Inderdaad zie je de duivel weleens afgebeeld met bokkenpoten, maar om daar nu zo een koekje voor te maken? Ikzelf link het aan, dat je erg veel gelopen hebt, je poezelige voetjes aanvoelen als bokkenpoten.


Maar alle gekheid op een stokje, het is gewoon een heerlijk koekje. De reuze bokkenpoot is een variant op z'n kleine broertje en in tegenstelling tot, niet krokant maar juist met een zachtere byte.

Maar alle gekheid op een stokje, het is gewoon een heerlijk koekje. De reuze bokkenpoot is een variant op z'n kleine broertje en in tegenstelling tot, niet krokant maar juist met een zachtere byte. Als vulling heb ik een lekker crème maar een abrikozenjam kan ook erg lekker zijn. 

Recept

Aantal: +/- 15 stuks

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 15 minuten

Temperatuur: 180 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: koek

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

 • 6 eiwitten

 • 225 gram suiker

 • mespuntje zout

 • 175 gram amandelmeel

 • 75 gram poedersuiker

 • 8 gram vanillesuiker

 • 40 gram bloem

 • handje geschaafde amandelen
Voor de vulling

 • 125 ml slagroom

 • 1 eetlepel honig

 • 150 gram melkchocolade

 • 25 gram roomboter

 • 1 theelepel koffie extract of een ander lekker rum soort


Om af te maken


 • 200 gram pure chocolade


Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier


Werkwijze

Doe de eiwitten met een snufje zout in een kom en mix op hoge snelheid ( garde of ballonklopper).

Wanner het eiwit begint te verdikken de suiker met elke 30 seconde een lepel toevoegen. Klop door totdat er pieken ontstaan....de eiwitten goed stijf zijn.
Meng de poedersuiker met het amandelmeel, schep met een spatel de amandelmeel door het eiwit.

Meng de vanillesuiker met de bloem en zeef dit boven het eiwit, schep dit eveneens door het eiwit. Spatel het voorzichtig door elkaar.

Schep het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit op het bakpapier mooie strakke banen van 10 cm op de plaat met het bakpapier. Strijk met een natte vinger de puntje glad.

Bestrooi tot slot de strepen met geschaafde amandelen en bak de bokkenpoten ongeveer 15 minuten in de oven. Laat ze na de verstreken baktijd afkoelen op de plaat.


Maak intussen de vulling.


Breng in een steelpan de slagroom met de honing aan de kook. Doof zodra het kookt het vuur en voeg de in stukjes gebroken chocolade toe en roer tot het geheel is vermengd. Voeg als laatste de rum en boter toe, roer tot een mooie zalvige crème. Laat het goed afkoelen in een koele ruimte, het is de bedoeling dat het indikt.Wanneer de crème goed gekoeld is kan het in een spuitzak, ook weer met een glad mondje. Voorzie de helft van de koeken met een streep crème, en leg de andere helften er bovenop. Ze gaan al op bokkenpoten lijken 😉. Zet ze een uurtje weg om verder de crème op te laten stijven.
Plaats een pannetje water op het vuur en breng het aan de kook, hang er een vuurvaste schaal in...pas op...de schaal mag het water niet raken. temper het vuur het hou het water tegen de kook.

Smelt nu (au bain-marie) 150 gram chocolade en koel het terug met de overige chocolade. Blijf roeren tot het 1 mooie massa is. Nu heb je getemperde chocolade.


Dompel de beide uiteinden van de bokkenpoot in de chocolade en laat het uitharden op bakpapier.
828 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

Commentaires


bottom of page