top of page

Slavinken......zelf gemaakt nog lekkerder


Een slavink is een rolletje varkensgehakt of half-om-half gehakt omwikkeld met spek, het is een variant op de blinde vink.

Slager Jaap Boerwinkel uit Amersfoort maakte de slavink voor het eerst in 1952. Zijn collega Ton Spoelder uit Laren bedacht er de naam bij omdat het vleesproduct het best zou smaken met sla. Het was commercieel onmiddellijk een succes. In Noord-Nederland wordt de slavink traditioneel gegeten tijdens het Sinterklaasfeest.


Bij leokooktgewoon staat smaak en kwaliteit hoog in het vaandel, zelf maken is dan het meest voor de hand liggend. Verrassend eenvoudig en super lekker.

 

Recept

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 15 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Vlees/Hollandse specialiteit

Bron: Leokooktgewoon


Ingrediënten

Voor de gehakt

  • 350 gram half om half gehakt

  • Paneermeel ( of beschuit fijn malen)

  • 1 ons ontbijtspek

  • Koffiemelk ( friesevlag)

  • Ei


voor kruidenmix

  • 2 Theelepel zout

  • 2 Theelepel zwarte peper ( vers gemalen)

  • ½ theelepel paprikapoeder

  • ½ theelepel kerriepoeder

  • 2 Theelepel nootmuskaat (vers gemalen)

  • voor gehakt


Voorbereiding


  • Kruiden goed mengen..( liefst met vijzel) even proeven...noot moet iets overheersen. Van deze hoeveelheid houd je over, kruid naar smaak

Werkwijze


De gehaktbal

Doe gehakt in een mengkom voeg daar enkele theelepels kruiden naar smaak toe. Kluts een ei en voeg de helft ervan bij het gehakt. Doe er wat paneermeel bij en voeg er een scheutje koffiemelk aan toe. Meng het goed door elkaar...voeg telkens een beetje kruiden toe en blijven kneden. Proef of het goed gekruid is...pas op...niet te sterk.

Wanneer goed gekruid en gemengd, ovale ballen draaien van ongeveer 85 gram.

Goed met beiden handen rond draaien tot langwerpige beetje ovale ballen.



Leg op een plank per slavink twee plakken ontbijtspek neer en leg er de vink op. Neem dan het spek en omwikkel de vink tot het geheel is ingepakt en je geen gehakt meer ziet. Druk het spek nog even aan. Doe dat met alle vinken. Zet nadat ze gemaakt zijn de vinken even in koelkast zodat het spek stevig wordt.





Zet een ruime braadpan op het vuur en doe er een klont croma in. Wacht tot boter gesmolten is...bruin kleurt...en geen blazen meer vertoond.

Leg de slavinken 1 voor 1 in de pan, leg er steeds 1 bij terwijl de vinken aan alle kant worden dichtgeschroeid. ( niet alles tegelijk...gaan ze koken in plaats van braden). Je kunt ze het beste met een tang draaien.

Wanneer de slavinken rondom mooi bruin gebakken zijn.....jus afblussen met wat water...leg deksel schuin op de pan met een matig vuur.

Laat zachtjes door stoven...af en toe water erbij.




Als ze stevig aanvoelen...weerstand bieden als je erop drukt...zijn de slavinken gaar. Heerlijk bij stamppotten.



1.232 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

bottom of page