top of page

Sauerkraut


Een heerlijk eenvoudig recept voor de lekkerste zuurkool.


Tijdens een korte vakantie bij m'n broer in het mooie Rheinfelden, had mijn lieve schoonzus het idee gevat tal van typisch Duitse gerechten te bereiden. Het was een vakantie vol met heerlijkheden waarvan het er aan denken de tanden al doen wateren.

Eén van de gerechten betrof de Sauerkraut, heerlijk mals en zo rijk van smaak...zo lekker.


In Duitsland verkoopt men de Sauerkraut ( zuurkool) in blik. Dat is niet alleen handig, kan het altijd op voorraad houden, maar zeker ook een heel lekkere soort. Zeer mild van smaak, zacht ook en leent zich goed voor tal van recepten.


Men vermoedt dat zuurkool afkomstig is uit het noorden van China en met de Tartaren, via Rusland in Polen terecht kwam. Oost-Europese Joden zouden zuurkool in het menu hebben opgenomen en het zo verder verspreid naar het Westen. De eerste vermelding van een zuurkoolrecept heeft men gevonden in een Duits kookboek uit 1485.


In de 18e eeuw ontdekte men dat aan scheurbuik een gebrek aan vitamine c ten grondslag lag. Een arts ried James Cook aan vooral zuurkool in te schepen, daar dit naar zijn zeggen vol zat met vitamine c en veel langer houdbaar dan Citrusvruchten. Dit bleek later een belangrijk levensreddend inzicht voor de bemanning aan boord.

Pas later kwam de zuurkool in Nederland op tafel. Intussen is het een wereldwijd gegeten groeten die uiterst gezond is en vooral in de wintermaanden je weerstand op pijl weet te houden. 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Duits

Categorie: Buitenlandse specialiteit

Bron: Marianne Remeijsen ( schwester leokooktgewoonIngrediënten

  • blik sauerkraut

  • 300 gram spekreepjes

  • ui

  • klont roomboter

  • peper

  • zout


Voorbereiding

  • kook de sauerkraut met het aanhangend vocht uit het blik 10 minuutjes in een pannetje met deksel

  • snijd de ui fijnWerkwijze

Neem een braadpan en bak daarin de spekreepjes aan, doe er na vijf minuten de ui bij en laat de spek/ui massa rustig bakken. Zaak is dat het spek niet "uitbakt" maar lekker zacht blijft.Giet intussen de sauerkraut af, doe ze bij het spek....met een klontje roomboter en laat ze rustig 10 minuten stoven. Maak het af met vers gemalen zwarte peper en beetje zout, pas op....is door spek al zout genoeg.644 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Bami

Comments


bottom of page