Zorg dat je half om half gehakt gebruikt...dit moet ongeveer 50 % rund en 50 % varkensvlees zijn. Er wordt ook gemengd gehakt verkocht maar dit is overwegend meer varkensgehakt dan rundergehakt.
Rundergehakt alleen zal te droog zijn....en enkel varken.. te vet. Halfom is de juiste combinatie voor het echte Hollandse Saucijzenbroodje.
Recept
Aantal: 10 stuks
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 25 minuten
Temperatuur: 220 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Bladerdeeg/vlees
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
Voor de gehakt
300 gram gehakt half om half
Paneermeel ( of beschuit fijn malen)
Koffiemelk ( friesevlag)
10 plakjes bladerdeeg
ei
voor kruidenmix
2 Theelepel zout
2 Theelepel zwarte peper ( vers gemalen)
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel kerriepoeder
2 Theelepel nootmuskaat (vers gemalen)
voor gehakt
Voorbereiding
Kruiden goed mengen..( liefst met vijzel) even proeven...noot moet iets overheersen
Verwarm de oven voor op 220°
Leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar op het aanrecht en laat ze ontdooien
kluts het ei los
zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier
Werkwijze
Het gehakt
Doe gehakt in een mengkom voeg daar enkele theelepels kruiden, heel kleine scheutje van het ei, paneermeel en een scheutje koffiemelk aan toe. Meng het goed door elkaar...voeg telkens een beetje kruiden toe en blijven kneden. Proef of het goed gekruid is...pas op...niet te sterk.
Wanneer goed gekruid en gemengd, het gehakt over de 10 bladerdeegvellen verdelen. Rol van het gehakt stevige worsten en leg ze in het midden van de vellen bladerdeeg. Bevochtig één rand met wat water en vouw het dubbel tot broodje, druk met een kleine vork de randen vast zodat je een mooi streepjes-patroon krijgt. Haal het plastic vel los en leg het broodje op de bakplaat, herhaal dit tot alle broodjes zijn gemaakt. Smeer het nog even af met een beetje van het eimengsel, bak het af in ongeveer 25 minuten. Na het bakken afkoelen op een rooster, ze zijn zowel warm als koud lekker van smaak.
Kommentare