top of page

Rozekoek, glacé

Bijgewerkt op: 29 apr. 2019



De Glacé....oftewel.....de roze koek is een heerlijk cakeje bedekt met een laagje frambozen fondant. Sinds jaar en dag een begrip in Nederland en was bijna overal te verkrijgen, in zowat elke kantine of koffiegelegenheid.


Begin 1900 is de Glacé naar alle waarschijnlijkheid bedacht in Italië en met de IJsbereiders in de jaren 20 mee gekomen naar ons land. Voor de 2e wereldoorlog stonden ze in de Amsterdamse ijssalons vooral bekend als "Mussolientjes", naar de Italiaanse dictator Mussolini.




 

Recept

Aantal: 12 stuks

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 170 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Koek en koekjes

Bron: Leokooktgewoon




Ingrediënten

  • 165 g bloem

  • 150 g boter op kamertemperatuur

  • 150 g suiker

  • snuf zout

  • 3 eieren

  • rasp van 1/2 citroen

  • 1 tl vanille-extract

Voor de glazuur

  • 120 g poedersuiker, gezeefd

  • 10 verse frambozen ( diepvries is ook prima)

  • 1 eetlepel citroensap


Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 ºC.

  • Vet een vorm voor 12 muffins in met boter

  • Voordat je de muffinvorm in de oven zet leg je er eerst een vel bakpapier op en leg er vervolgens een platte bakplaat op. Dit houdt het rijzen wat tegen en zorgt ervoor dat de cakejes mooi plat blijven en makkelijk van een gladde glazuurlaag kunnen worden voorzien.

  • Mocht cakeje nog iets gerezen zijn...snijd dat het topje eraf voor een gladde bovenkant.

  • Let op!!!! er gaan geen rijsmiddelen in!!!!!!



Werkwijze


Mix boter en suiker en klop ongeveer 1 minuut met een handmixer tot licht en romig.

Voeg één voor één de eieren toe en klop tot het ei is opgenomen. Voeg citroenrasp en vanille-extract toe en klop nog een minuut door. Zeef bloem en zout boven het beslag en spatel erdoor.

Verdeel het beslag direct over de twaalf vormpjes met een ijstang.

Zet de muffinvorm dan in het midden van de oven.

Verwijder na 10 minuten bakken de platte bakplaat en draai de oven terug naar 160 ºC. Bak de koeken nog ongeveer 10 minuten tot lichtbruin en stevig.


Laat de koeken 5 minuten in de vormpjes alvorens je ze uitstort. Laat verder helemaal afkoelen..


Het glazuur


Wrijf de verse frambozen door een zeef en zorg dat je alleen de puree (dikke sap) over houdt. Meng de puree met het citroensap en voeg het beetje bij beetje bij de poedersuiker. Klopt en schep het als het ware met een vork tot je een zeer stevig glazuur hebt dat slechts heel langzaam uitloopt. Je kunt indien nodig naast het citroensap nog wat water gebruiken om de juiste dikte te bereiken. Breng het glazuur gelijkmatig op de afgekoelde koeken aan en laat stevig worden. Dit duurt enkele uren. Bewaar de koeken in een afgesloten plastic doos.

316 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page