top of page

Rollade


De filet rollade is een feestelijk maar vooral erg lekker stuk vlees, geschikt voor bijna ieder diner. Voor een smakelijke malse rollade moet je een paar dingen in acht nemen. Leokooktgewoon laat zien hoe hij dat altijd doet, gewoon eenvoudig... met peper en zout.


Allereerst is het van belang welke rollade je koopt. Vaak wordt er een "rollade" aangeboden in een netje die volgestopt blijkt met grote stukken vlees, ook nog vergezeld met een kruidenmix, let er dus op dat het een samengebonden stuk vlees betreft en zelf de specerijen bepaalt die je er voor wenst te gebruiken. Zelf opbinden van een stuk mooi vlees is natuurlijk ook een goede optie.


Ook de oventemperatuur is van groot belang. In tegenstelling tot wat je vaak leest doen wij het juist niet in een hete oven. Een rollade bevat namelijk behoorlijk wat vocht en u begrijpt het al...dat verdampt bij hitte, de rollade krimpt behoorlijk en wordt droger, vandaar ook dat leokooktgewoon het eerst aanbraadt, dan gewoon laat garen op 150° en daarna laat rusten (doorgaren).


Dus eerst aanbraden...dan garen...dan rusten....met een heerlijke malse rollade als resultaat.
 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 75 minuten

Baktijd: 1 uur

Temperatuur: 150 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Vleesgerecht

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • braadboter

  • filerollade

  • Zout

  • peper

  • water


Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 170°

  • Laat de rollade minimaal een ½ uur voor bereiding op kamertemperatuur komen.

  • voor een rollade van ongeveer een kilo reken ik meestal een uurtje maar is echter afhankelijk van de grootte van het vlees.


Werkwijze

Dep de rollade droog en wrijf deze in met zwarte peper en zout. Zet een braad pan op het vuur en smelt daarin de braadboter. Wanneer de boter niet meer bruist en bruin kleurt...de rollade rondom bruin braden, prik niet in het vlees.

Haal de rollade even uit de pan en blus de jus af met een scheutje water. Zet vervolgens de braadpan met de rollade in de oven en stel de temperatuur terug naar 150°.


Bedruip elk kwartier de rollade met de jus met behulp van een (jus)lepel. Na ongeveer 1 uur is de rollade klaar, je kan dit ook controleren met een vleesmeter, die moet dan op 60° uitkomen, maar vele hebben dat niet en doen dat op gevoel.


Haal de rollade uit de pan en leg hem op een bord, om afgedekt met aluminiumfolie, 10 minuten te laten rusten. Dit om de sappen de kans te geven door het vlees te trekken. Als je direct tot snijden zou overgaan verliest de rollade veel van haar vocht en zal zij alsnog droog kunnen zijn.


Verwijder voor het snijden het keukentouw door ze los te knippen en voorzichtig te trekken. Snijd er mooie plakken van....eet smakelijk!


660 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page