top of page

Rauwe andijvie


Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof, rijk is aan vitamine A, C en mineralen. De groenten is vrijwel het hele jaar verkrijgbaar en voor veel doeleinde geschikt. Het recept Rauwe andijvie is een heerlijke variant op deze lekker groente, voedzaam en gezond.

 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 25 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: stamppot

Bron: Leokooktgewoon


Ingrediënten


  • 500 gram fijn gesneden andijvie

  • 2 kilo aardappels

  • 400 gram blokjes vetspek

  • peper

  • zout

  • mosterd

  • 1 dl melk

  • klontje roomboter

  • nootmuskaat




Voorbereiding


  • snijd en was de andijvie, of neem voorgesneden fijne andijvie. ( heel goed drogen na het wassen)

  • schil de aardappels en kook ze in ruim water met wat zout tot ze gaar is.

  • bak het spekvet uit.

Werkwijze


Breng de melk aan de kook.


Giet de aardappel af en stoom ze nog even droog door ze de pan een halve minuut op een zacht vuurtje te zetten.

Stamp de aardappel met een stamper zeer fijn, doe er zwarte peper, zout, theelepel mosterd, nootmuskaat en een klontje roomboter bij.

Neem een garde, pollepel of een handmixer en roer stevig door....voeg er al roerend/mixend de melk aan toe...beetje bij beetje...moet stevig puree worden.


leg er vervolgens de rauwe andijvie op, een scheutje heet spekvet overgieten( andijvie slinkt iets door hitte van spekvet) en het spek erbij. Nu goed doorroeren met een pollepel. Even proeven of het op smaak is.

Direct serveren...het koelt snel af. Hoeft geen Jus bij uiteraard.


Heerlijk met een gehaktbal of een vogelnestje in mosterdsaus.


288 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Bami

bottom of page