top of page

Nonnenvotten


Nonnevot( achterwerk van een non in het Limburgs). Wordt vanaf11 november tot aan Aswoensdag gebakken, een specifiek Carnaval gebakje dus.


Waar de naam precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, er zijn tal van verklaringen in omloop. Een daarvan is dat de zusters franciscanessen, die tussen 1600 en 1700 een klooster hadden in Sittard, dit frituurgebak gaven aan mensen, die lompen en vodden brachten waarvan de opbrengst voor de armen bestemd was. Een andere verklaring is dat de naam afkomstig is van de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk droegen (oppe vot), aldus Wikipedia


Onderstaand een recept die ik jaren geleden vond in een heel oud boek, toch leuk dat een te lezen.


Met een scheutje melk maakt men het gist aan. Daarna maakt men het deeg gereed, waarbij alle ingrediënten gebruikt worden. Men dient goed te kneden. Dan laat men het deeg op een warme plaats flink rijzen. Dan moet men nog eens flink kneden, welk werk besloten wordt met het in gelijke parten snijden van het deeg. Vervolgens maakt men met beide handen 50 dunne rolletjes. Dan legt men een knoop in de uiteinden. Opnieuw laat men het zaakje rijzen, totdat elke toekomstige nonnenvot een dubbele dikte heeft gekregen. Bakken: Dit geschiedt in vet, dat voor ¾ uit olie en voor ¼ uit reuzel bestaat. Als het vet dampt, gaan de nonnenvotten erin en worden eenmaal gekeerd. Ze dienen lichtbruin van kleur te worden. De baksels worden tenslotte in hete toestand door suiker gerold.
 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 1 uur

Temperatuur: 170 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Taart

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 500 gram bloem

  • 1 zakje gedroogde gist

  • snuf Zout

  • 2 ½ dl melk

  • 100 gram basterdsuiker witVoorbereiding

  • Giet 50 ml lauwwarme melk in een beker, roer daar een schepje suiker door en doe de droge gist bij de melk. Door de suiker en de warmte zul je zien dat gist tot leven komt....laat dit 5 minuten staan.

  • Deeg heeft om te rijzen een omgevingstemperatuur nodig van 25 tot 40 graden, wanneer de omgeving te koud is zet dan de oven op 40 graden en laat het deeg hierin rijzen.


Werkwijze

Meng alle ingrediënten in een kom deeghaak tot een mooi en soepel deeg. Dek de kom af met plastic en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot ze zeker in volume verdubbeld is.Dan wordt het deeg voor een tweede maal gekneed, goed kneden is belangrijk. Vervolgens wordt het deeg in 25 gelijke delen gedeeld.Draai met de hand dunne rollen, maak een ovaal door beide uiteinden naar elkaar toe te brengen en in een knoop te leggen. Leg ze vervolgens op een bakplaat, dek af met plastic folie en laat ze wederom in volume verdubbelen.
Verhit een frituurpan op 180℃. Zodra deze op temperatuur is de nonnenvotten in de frituur doen, na ongeveer 2 minuten omdraaien en ze dus aan beide zeiden bruin bakken. Doe er niet teveel tegelijk in de pan.
Schep de gare votten eruit en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Rol ze tot slot door de suiker.


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

Comments


bottom of page